Европейските социалисти предприемат стъпки за увеличаване на избирателната активност в Европа

Фев 05, 2015 Новини БСП 0 1014

 Кристиан Вигенин взе участие в работна група, чиято цел е да динамизира европейската демокрация Първо заседание в Брюксел проведе новосъздадената работна група на Партията на европейските социалисти, чиято цел е да предложи мерки за увеличаване на избирателната активност в Европа, за пълноценно участие на гражданите в демократичния процес

 Кристиан Вигенин взе участие в работна група, чиято цел е да динамизира европейската демокрация

Първо заседание в Брюксел проведе новосъздадената работна група на Партията на европейските социалисти, чиято цел е да предложи мерки за увеличаване на избирателната активност в Европа, за пълноценно участие на гражданите в демократичния процес.

На заседанието бяха представени избирателни модели от различни страни-членки, където избирателната активност остава висока - задължително гласуване, възможност за ранно гласуване преди изборния ден, електронно гласуване и др. Беше представен и подробен анализ за причините, поради които европейците не са взели участие в последните Европейски избори. Особено драстично се разминават нагласите в Европейския съюз и България по два от въпросите - докато в ЕС 23% не са гласували заради недоверие или неудоволетворение от политиката като цяло, в България този процент е 38; в същото време 14% от европейските граждани не са гласували, защото "гласуването не променя нищо", това обяснение дават 29% от българите.

Работната група ще има мандат до 2019 г. През този период ще бъдат анализирани различните фази на изборите, позитивните и негативните примери на отделните страни-членки, различните изборни системи и ще бъдат споделени добрите практики, които някои страни прилагат.

Следващата инициатива на Работната група е провеждането на семинар в рамките на Конгреса на ПЕС в Будапеща.