Янаки Стоилов: Законът за образованието на ГЕРБ е непригоден

Фев 05, 2015 Новини БСП 0 661

  „Колегите от ГЕРБ целят да превърнем детската градина в демократична общност, а образованието- в приоритет със сегашните 3 % за образование, след като преди 25 години тези средства са били 6

 
„Колегите от ГЕРБ целят да превърнем детската градина в демократична общност, а образованието- в приоритет със сегашните 3 % за образование, след като преди 25 години тези средства са били 6.1% от БВП.” Това заяви зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов от парламентарната трибуна. Той е на мнение, че вместо да се говори за извеждане на преден план на образователни стандарти, управляващите продължават да повтарят до безкрайност, че парите ще следват ученика. „Ние трябва да се загрижим преди всичко за тези, които учат в държавните и общински училища. Образованието да бъде социализиращо като обучение и възпитание и накрая като социални функции, за да има къде децата да се хранят и ако пожелаят да носят ученически униформи, а не да ходят с кърпи и шамии в българското училище.”- коментира  Стоилов.
 
Стоян Мирчев: Проектът за закон за българското училище на ГЕРБ има много спорни и неясни моменти
 
Проектът за закон за българското училище на ГЕРБ има много спорни и неясни моменти- тази констатация направи народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Стоян Мирчев в парламента. По думите му, един от тях е броят учебници по предмет в даден клас. „Сега по един предмет има до три учебника, проектът на ГЕРБ предлага да се премахне ограничението и да е възможно да има много и различни учебници, при това от различни колективи и издателства”, обясни Мирчев. Народният представител даде пример с учител, който седи през лятото с 10  учебника по своята дисциплина, чете ги и ги предлага на родителите.Той обясни, че на всъщност агенти на съответните издателства ще предлагат подаръци и дори подкупи на съответните учители да избират точно техния учебник. „Това е система, която ще корумпира учителите. Държавата ще го направи, а след това ще се иска качествено образование, респект от учениците към тези учители”, възмути се социалистът. Предложението на социалистите е системата да се върне към един учебник по предмет, внимателно обмислен, писан от наистина компетентни автори, отговарящ на стандарти за съдържание. „Само така самото министерство ще поеме отговорност за съдържанието на учебниците”, категоричен бе Стоян Мирчев. Той не вижда смисъл да има възможност за широко приложение на домашното обучение, при желание от родителя, и то не само за деца със специални потребности. Мирчев прикани колегите си да помислят разумно и да не стимулират такава антисоциалност.
 
Дора Янкова: Нарушава се българската образователна традиция, а неравенството ще се задълбочава
 
В процедура по отрицателен вот народния представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Дора Янкова заяви, че се нарушава българската образователна традиция, а неравенството ще се задълбочава все повече. „Зад красивите фрази и модерна технологии, не са сложени детето и преподавателят. Затова тази еуфория след години ще бъде много скъпа за отечеството, но не под формата на пари”, каза още Янкова. ”Вие ще бъдете виновни за това, което ще се случва в България”, заяви народният представител.