Пловдивски педагози: Образованието е обществено благо

Фев 03, 2015 ПЛОВДИВ Новини БСП 0 924

Образованието е обществено благо, което трябва да гарантира достъп до качествено обучение за учениците, възможности за кариерно развитие на педагогическия състав и да съхранява добрите практики на българските образователни традиции

Образованието е обществено благо, което трябва да гарантира достъп до качествено обучение за учениците, възможности за кариерно развитие на педагогическия състав и да съхранява добрите практики на българските образователни традиции. Около тази позиция се обединиха пловдивски педагози, които участваха в обсъждането на Проектозакона за народната просвета, внесен от левицата в парламента. Тричасовата дискусия се състоя по инициатива на народните представители от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Валери Жаблянов, Стоян Мирчев, Мариана Бояджиева и Манол Генов, а в експертното обсъждане се включиха и трима бивши заместник-министри - проф. Ваня Добрева, доц. Атанаска Тенева и доц. Кирчо Атанасов.

В специално видео обръщение към участниците лидерът на социалистите и един от вносителите Михаил Миков очерта философията на закона и постави акцент върху обществения характер на образованието. Педагозите в ресурсни центрове, помощни училища и общински детски комплекс пък настояха законодателите да защитят структурите,  тъй като те са доказали своето важно място в системата на образованието, а млади хора в залата предложиха създаването на специален фонд „Интелект”, който да подпомага финансово талантливите ученици.

Дискусията засегна и професионалното образование, за което в предишния редовен мандат бяха предприети редица мерки. “Образованието е национално дело и с дискусия като тази ще можем да отстояваме вашите позиции”, заяви народният представител и член на комисията по образование и наука Мариана Бояджиева. Тя благодари за активното участие на близо 150 пловдивски преподаватели, които дадоха положителна оценка за законопроекта на  левицата. “Нашата цел е да съхраним системата на народната просвета”, допълни депутатът от БСП Валери Жаблянов, който в сравнителен анализ открои разликите между законопроеката на БСП и този, внесен от ГЕРБ. “Едно общество стига до там, до където се е организирало политически”, изтъкна народният представител и гарантира пред гилдията в Пловдив, че БСП ще отстоява каузата за публично финансиране само за държавни и общински училища, за качествено и достъпно образование за всички, за достойното място на българския учител.