Янаки Стоилов: БСП е стара партия, но не е лека бира

Фев 01, 2015 Новини БСП 0 714

„БСП е стара партия, но не е лека бира

„БСП е стара партия, но не е лека бира. Ще използваме предстоящите месеци до местните избори за много бързо стабилизиране и разширяване на нашето влияние, включително чрез местната политика”. Това заяви зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов на пресконференция в Пловдив след приключването на семинара „Предизвикателствата пред лявото и България през 2015 г”. Той е категоричен, че нито едно дете не трябва да остава без хляб и образование, нито един възрастен да не остане без грижи и лечение. „Това са тези дълбоки, радикални промени, които трябва да настъпят. В нашата партия могат да се търсят кълновете на промяна, защото не е необходимо да се създават нови политически субекти, ако самата БСП е последователна и е носител на тази дълбока промяна в обществото, от която имат нужда българските граждани”, допълни Стоилов.

Според зам.-председателя, изключително полезен е бил погледът на хора, които не са пряко ангажирани в дейността на БСП.  „Виждаме, че няма кой друг, освен нас, включително и от управляващите партии, да постави въпроса и да започне формирането на нов модел за социално и икономическо развитие за следпреходна България, на преодоляване на всички тези проблеми, които се натрупаха в изминалите десетилетия”, каза още Стоилов. По неговите думи заедно с това обаче БСП е и партия на протеста, ако се налага, защото според него недоволството в страната ще нараства. „В момента се говори за реформи, а всъщност се налагат някакви корекции. В най-добрия случай запазване на сегашното състояние на българското общество”, поясни Стоилов. Зам.-председателят на БСП е на мнение, че това е партия на мира, защото категорично се противопоставя на това България по какъвто и да е начин да бъде въвличана в развитието на войната в източна Украйна. „Ние ще бъдем тези, които ще следим въпросите и ще изразяваме настроенията на огромната част от българското общество”, заключи Янаки Стоилов.

Бойко Великов: Особено важно в този семинар беше конкретиката на идеите и предложенията

За мен особено важно в този семинар беше конкретиката на идеите и предложенията, но и политиките да намерят своята реализация в практиката. Затова считам, че предложенията на учените от БАН дават сериозни възможности не само за дискусии, но и за определянето на стратегическите и националните цели на БСП”. Това заяви по темата Бойко Великов, зам.-председател на БСП. Той е категоричен, че продължаването на едно бъдещо взаимодействие и работа с БАН би бил сериозен принос. Великов обясни, че по време на семинара са били предложени идеи, които кметовете ще обсъдят. 

Великов обясни, че на отчетно-изборна конференция в Летница за председател е избран 25-годишен младеж и са приети 19 нови членове, като повече от половината са до 30 години. „Кампанията за прием на нови членове е в ход и ще направим необходимото младите хора и тези в активна възраст да припознаят БСП в този сложен и труден период”, коментира той. Бойко Великов заяви, че има проекти, свързани с политическия образ на БСП, как да се развие политически диалог и да се реализират тези идеи. „Семинарът беше съществен принос в това отношение”, заключи Великов.

Донка Михайлова: Зададохме стандарти за лява политика в местната власт

„Идеята ни за стандарти за лява политика в местната власт може да се характеризира с две думи – физиономия и рамка на политиката”. Това заяви пред журналистите кметът на Троян Донка Михайлова. По думите й разговорът на тази тема има смисъл за гражданите, защото тази дискусия е главно за: ограничаване на бедността, за повече солидарност в местните общности и тяхното бъдеще.  Тя подчерта, че стандартите в лявата политика включват: стимулиране на процесите за заетост и доходи на населението; ограничаване на бедността; повече социална политика в местните общности. Като пример тя даде идеята 50% от издръжката на детските градини да бъде поета от общинските бюджети, където има възможност. Михайлова посочи, че в общините Търговище и Асеновград, където кметовете са от БСП,  на практика няма такси за детските градини.