Драгомир Стойнев: БСП показва пътя за работеща икономика и подпомагане на малкия и среден бизнес

Фев 01, 2015 Новини БСП 0 1242

  „БСП ще покаже пътя, по който трябва да се развива страната след краха на неолибералния модел

 

„БСП ще покаже пътя, по който трябва да се развива страната след краха на неолибералния модел. Ще покажем каква е ролята на държавата и призоваваме да започнат политически разговори по темата за икономиката и подпомагането на малкия и среден бизнес.” Това заяви зам.-председателят на БСП Драгомир Стойнев на пресконференция в Пловдив по време на семинара „Предизвикателствата пред лявото и България през 2015г”.


Драгомир Стойнев обърна внимание на един парадокс – „Политически се закрепи правителството на „Борисов – 2”, но рисковете пред икономиката растат.” Според него кабинетът е представил най-слабата управленска програма за последните 20 години. „Това е документ, който не чертае никакви визии за развитието страната. Отсъстват икономически растеж и повишаване на доходи, има предпазливо решение за присъединяваме към Банковия съюз и МВ2”, обясни Стойнев. Зам.-председателят на БСП е категоричен, че липсва и дума за най-болезнените теми - малките и средните предприятия и борбата с монополите. „Най-слабата част от програмата е в областта на инвестициите, но все пак сме доволни, че и те започват да осъзнават ролята на реиндустриализацията”, подчерта той.


Стойнев припомни и друг парадокс - кабинетът „Орешарски” е стабилизирал икономиката, но политически не е оцелял. „Може би принципът - не думите, а делата са важни, се оказа неработещ. Урокът, който можем да изведем е-  политическият егоизъм и политическите интереси могат да провалят всяка амбициозна програма за реформи”, каза социалистът. Той припомни, че само за 1 години и 4 месеца правителството на Орешарски е постигнало един изключително нисък дефицит от 0.7%. Фискалният резерв- от заварени 3.2 млрд-  в края на юли е 9 млрд.лв, отрицателният икономически резерв от -0.3% е повишен на 2.1%. Стойнев обясни, че предишният кабинет е бил коректен партньор с бизнеса, стратегически предприятия са били спасени, спрени са опити за приватизация на мини „Марица Изток” и БДЖ „Товарни превози”, осигурени са и поръчки за следващите 3 години във ВМЗ „Сопот”. „Няма правителство, което за толкова кратък период от време да размрази социални плащания, коледни и великденски добавки и да създаде 50 000 нови работни места- това не се е случвало от 2008г”, категоричен бе социалистът.


По думите на Драгомир Стойнев левият план е да започнат дебати и обсъждане- каква ще бъде ролята на държавата и какви действия трябва да бъдат предприети. „Ние считаме, че има три основни функции, с които БСП започва да развива своите политики, за да бъде отхвърлен този неолиберален модел”,  каза той и посочи, че това са: Държавата – отговорен регулатор, политики за баланс и справедливост в пазарна среда, Държавата като планиращ партньор в икономиката  - създаване на пътна карта за развитие и Държавата – разумен инвеститор и визионер. „Тук говорим за този публичен ресурс, който единствено кабинетът „Орешарски” направи чрез програмата „Растеж и устойчиво развитие на регионите”. Страната ни има нужда от своя национална инвестиционна програма, осигурена от национален инвестиционен фонд, формиран от европейски средства, както и с пари от търговските банки”, заключи Драгомир Стойнев.


Корнелия Нинова: Правителството показа, че за него социалната политика не е важна


„Нашата оценка за програмата на правителството в областта на социланата сфера е програма на нищоправенето, общи приказки и кухи фрази”. Това заяви пред журналистите в Пловдив зам.-председателя на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова.  Тя подчерта, че в програмата е записано, че се запазва достигнатото ниво на социални права, под усливие, че ще се направят усилия за това. Нинова коментира, че не само не са направили и това, а дори са започнали да отнемат социлани права – отнетото право за възстановяване на данък  на хората с минимана работна заплата.  


Корнелия Нинова бе категорична, че програмата на ГЕРБ е програма на имитации, концепции, стратегии и планове – в социланата политика има заложено 6 пъти да се направи план, 5 пъти да се направи стратегия, 4 пъти да се направи анализ и 2 концепции.   По думите й тази програма е и програма на противоречията – заложено е повишаване на жизнения стандарт на хората, а от друга страна са замразени средствата по доходите до 2017г.


„За управляващото мнозиснтво социалната политика не е важна. Тя е захвърлена в трета глуха. В името на властта, партиите, които влязоха в тази коалиция  се отказаха от собствените си програми и правенето на политика и я замениха с един документ, който няма съдържание, само и само да упражняват власт”, заяви Нинова.  Тя подчерта, че са отменени  14 плащания които са отговорност на държавата. Зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ  наблегна, че в цялата програма има ангажимент за заетост на 12 200 човека  за следващите няколко години и 46 000 души ще преминат през обучение. Нинова подчерта, че само по ОП „ Развитие на човешките ресурси” се предлагат много повече възможности.


БСП е против увеличаването на възрастта и стажа за пенсиониране


В сферата на пенсионната реформа Нинова заяви, че БСП си постява няколко цели: да се стабилизира финансово пенсионната система; да има сигурност у работещите, че като си внасят вноските, един ден ще си получат пенсиите; да се актуализират сегашните пенсии.  Тя заяви, че за да се постигнат тези цели левицата подкрепя: увеличаване на максималния осигурителен праг до 10 минимални работни заплати; увеличаване на процента на осигурителната вноска; ранното пенсиониране – ако не одстигат 2 години, човек да може да се пенсионира с 0,4% по-ниска пенсия; въвеждане на швейцарско правило - увеличение на пенсиите с ръста на осигурителния доход и на инфлацията, но не от 01.07,2015г. а от 01.06.2015г. Тя подчерта, че това са предложения на БСП, част от които социалният министър Калфин се опитва сега да представи като свои. „Тъй като в последните години няма инфлация и увеличението по Швейцарското правило е прекалено малко и не компенсира бедният живот на пренсионерите, трябва да се преосмисли основата на пенсиите, което е правено за последно през 2007г”, обясни Нинова. Тя подчерта, че без това няма как да се подобри животът на възрастните хора. Нинова допълни, че се предлага това да се прави ежегодно, като в преизчислението да се заложи средната работна заплата от предходната година, след което да се начислява Швейцарско правило. Тя подчерта, че това е предложение на експертна група, което предстои да бъде гласувано от ИБ на НС на БСП. Нинова бе категорична, че БСП е против уселичаването на възрастта и стажа за пенсиониране.