Валери Жаблянов: Европа се движи наляво

Янр 31, 2015 Новини БСП 0 1235

  „Европейската политика показа, че Европа се движи наляво“

 

„Европейската политика показа, че Европа се движи наляво“.  Това заяви пред медиите след разискването по темата  „БСП – поглед отвън“, част от семинара на БСП в Пловдив, народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Валери Жаблянов.  По думите му пред България стои голям въпрос – дали БСП е онази партия, която може на базата на традицията, идеологията,политиците и ресурсите , които има, да изрази левите настроения в Европа.  Според него основният извод от провелата се дискусия е, че в България лявото има дълбоки традиции, привърженици във всички обществени слоеве, и е въпрос само на политическо умение на БСП да постави този въпрос в центъра на нашето обществено развитие.


По време на дискусията в зала гост-лекторът Евгений Дайнов заяви, че е важно всяка партия да не се отказва от принципите и ценностите си, но да пази демокрацията. „Защото партийната система в България се клати“, допълни той. Той обясни ситуацията с две крепости – лява и дясна, а по средата са хората, които живеят добре. „Лявата и дясната стена ги пазят от чудовищата, които живеят отвън. Дясната – рухна. Сега има наченки да бъде възстановена“, уточни Дайнов и попита, ако лявата стена рухне, как може да бъде възстановена. Според него левият разказ е възможен, но трябва да бъде разказан отвътре. Политиката е разговор за бъдещето“, коментира Дайнов.


Според Владимир Йончев, който също бе гост-лектор, БСП е преградата срещу левия популизъм, левите революционни, а понякога и терористични движения. По думите му БСП е единственият начин да бъдат принудени десните партии да дават обяснения за своята дясна политика. Йончев не подмина и критиките към столетницата. Според него БСП е трябвало да има по-отчетливи и ясно наложени позиции по ключови теми като пенсионните фондове, КТБ и дългът от 8 млрд.лв. „Политиците са продавачи на надежда и дават визия на обществото как ще изглежда бъдещето. Ако го направите красиво, ще спечелите“, категоричен е Йончев.