Сергей Станишев: Всеки прави път на този, който знае къде отива

Янр 31, 2015 Новини БСП 0 1077

„Всеки прави път на този, който знае къде отива

„Всеки прави път на този, който знае къде отива. Трябва още в началото на политическия сезон като политическа сила да си начертаем нашите приоритети, които да следваме последователно”. Това заяви пред журналистите в Пловдив президентът на ПЕС Сергей Станишев. Той подчерта, че провеждащият се семинар на БСП и ПЕС, е само първият от поредица такива и е израз на солидарност и на подкрепа за БСП от страна на европейската социалдемокрация. Лидерът на евросоциалистите заяви, че през март месец ще има втори семинар, който ще е посветен на местните избори.

Той подчерта, че по време на семинара в Пловдив ще бъде обсъдено не само как седи партия в медийното пространство и отвън, а и нейната опозиционност.

Европа има нужда от социална промяна

Станишев припомни, че за последните 2 години ПЕС е постигнала много. Като примери за това той посочи: за първи път има водеща кандидатура на евроизбори от всяко политическо семейство за председател на ЕК; от двама министър- председатели до преди това,  сега те са станали 10. „Сега чертаем програмата за следващите 5 години, как на следващите европейски избори  и на националните, които предстоят- да ги спечелим с нова визия за нова Европа”, заяви Станишев.  Той подчерта, че Европа има нужда от промяна, най-вече социална, за да се възвърнат принципите на солидарност, на справедливост, озаптяване на финансовия капитал с регулации, с активна роля на държавите и ЕС. Той заяви, че това е причината да се подеме инициативата с много нови форуми и събития по различни теми в Италия,  Испания, Швеция, Германия и много други страни.

Среща на лидерите от ПЕС в Мадрид

През февруари в Мадрид ще се състои първата среща за тази година  на лидерите от ПЕС. По думите му това ще е част от формулирането на дневния ред на европейските социалисти. „Основният въпрос, който ще дискутираме е как още по-ефективно и настойчиво да променим европейската политика от политика само на затягане на коланите и финансова дисциплина, на политика на растеж”, обясни лидерът на европейската левицата. Той подчерта, че без икономически растеж и разкриване на нови работни места, няма как да се промени  песимистичното отношение на много хора към Европа. Като втори акцент за срещата в Испания  президентът на ПЕС посочи борбата с неравенствата и несправедливостта. Той подчерта, че ще бъдат обсъждани и други основни теми както национални, така и европейски.