Атанас Мерджанов: Хората се нуждят от конкретни отговори

Янр 27, 2015 Новини БСП 0 1085

  Говорителят на БСП Атанас Мерджов заяви пред ТВ7, че победта на СИРИЗА в Гърция показва нуждата от конкретни отговори от страна на политиците

 
Говорителят на БСП Атанас Мерджов заяви пред ТВ7, че победта на СИРИЗА в Гърция показва нуждата от конкретни отговори от страна на политиците. Затова и темата за механичното сближаване на АБВ с БСП е нереалистична, смята той. „Дори победата на СИРИЗА в Гърция показва, че на българите им е необходимо не просто съюзяване. Нужен им е искрен, точен отговор за нерешените проблеми в страната. Нерешените проблемите в социалната сфера изискват АБВ и представителите им в управляващата коалиция да дадат отговор на зададените от нас въпроси”, подчерта народният представител. Според него в лявото пространство има доста различни субекти от АБВ. „Заради това председателят ни Михаил Миков инициира среща в политическия съвет на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, защото е нормално и редно тези въпроси да бъдат споделени първо там”, обясни Мерджанов.  Той определи като изключително важно какви леви стандарти ще бъдат зададени към кандидатите за общински съветници и кметове. „Ще се търсят отговори и на въпроса за отношението ни към властта, към сегашната власт. Ако нашите колеги от АБВ дадат ясен отговор на въпроса- едва тогава може да се говори за разговори за сътрудничество в лявото пространство”, посочи той.
 
Атанас Мерджанов смята за очевидно, че хората се нуждаят от конкретни отговори. Той изтъкна тенденцията левите да печелят избори в Испания и в Италия. В задаващата се лява вълна обаче трябва традиционните леви политически субекти да са готови да поемат това предизвикателство. „Затова въпросът към АБВ е – дали споделят дясната политиката на управляващите? Ако я споделят, то те не могат да бъдат алтернатива”, заяви Мерджанов. „За БСП спечелването на изборите от СИРИЗА е предизвикателство. Ние отчитаме факта, че СИРИЗА спечели изборите в Гърция и нашият председател поздрави гръцката политическа сила за успеха им”, коментира зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. По думите му България е по-различна от Гърция, но предупрежденията към нас остават със същата сила. „Не случайно ние отказахме да влезем в управлението с ГЕРБ, защото тяхната политика е дясна, докато нашата политика е лява и ще я изпълняваме, защото сме поели отговорност пред избирателите ни. Подчертавам също, че имаме категорични несъгласия с ГЕРБ. Пример за това е прогресивното подоходно облагане, случаят с БДЖ, пенсионната реформа и редица други”, каза още той.
 
Ще държим сметка за всичко, което се случва с ЕРП-тата в България
 
Атанас Мерджанов подчерта, че левицата ще държи сметка за действията на сегашното ръководство на ДКЕВР и за дейността на енергийния министър. Според него трябва да се даде ясен отговор и да се осветли дейността на дружествата- защото предишното правителство на Бойко Борисов се заканваше да реши проблемите, но неговите закани се сведоха до това, че бяха продадени остатъчните държавни дялове на същите тези ЕРП-та. „Предполагам, че ако се осветли дейността на дружествата, ще се констатира, че има неизпълнение на договорните отношения по приватизацията им. В този случай, считам, че държавата трябва категорично да си защити интереса си”, категоричен бе Атанас Мерджанов.
 
Дали средствата за саниране, няма да послужат за предизборни цели?
 
„По въпроса за санирането тепърва ще водим сериозни разговори. Но това ли е най-сериозният социален проблем за хората в държавата ни? Той еднакво валиден ли е за жителите в големите градове и за тези в малките? Кои ще се възползват от правото за саниране?”, попита народният представител. Той зададе въпрос също откъде ще дойде ресурсът за саниране, кои ще бъдат фирмите, които ще извършват тази дейност и няма ли тази инициатива да послужи като финансов ресурс за предстоящите избори. „Да не забравяме, че става въпрос за парите на българските данъкоплатци. Интересен е и въпросът - по какъв начин ще бъдат извършени процедурите за определяне на изпълнители. Затова в следващите дни ще задаваме тези въпроси и към министър-председателят и към министър Лиляна Павлова”, подчерта той.
 
Проблемът с бежанците няма да стои само пред едно правителство
 
Атанас Мерджанов определи като много сериозен проблема с бежанците в България. Този въпрос според него няма да стои на дневен само пред едно или две правителства. „България трябва да си изработи гъвкава и толерантна политика спрямо бежанците, но същевременно да защитава националните си интереси. Затова ние ще поканим на форум различни представители на ЕП, различни специалисти, които са решавали подобни проблеми в други държави, и не на последно място ще се постараем да привлечем повече солидарност и средства от страна на ЕК и ЕП”, коментира Мерджанов. Той изрази мнение, че е много лесно на развитите европейски държави да предявяват претенции към страната ни, само че България е на едно от последните места по БВП и с много ниски доходи, а предизвикателствата пред нас са най-сериозни.