Жил де Кирхов към Йотова: Вярно е, че джихадисти минават през Турция и ЕС трябва да има предвид това

Янр 27, 2015 Новини БСП 0 1149

  "Наистина джихадисти минават през територията на Турция и ние няма как да не засегнем този проблем при разговорите ни с нея, тъй като тя е не само кандидат за членство в ЕС, но и регионална сила"

 
"Наистина джихадисти минават през територията на Турция и ние няма как да не засегнем този проблем при разговорите ни с нея, тъй като тя е не само кандидат за членство в ЕС, но и регионална сила". Това заяви координаторът на ЕС за борба с тероризма Жил де Кирхов в отговор на въпрос, зададен от заместник-председателя на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП Илияна Йотова. Координаторът на ЕС подчерта, че Парламентарната комисия е заседавала извънредно, за да разгледа борбата с тероризма, дерадикализацията и чуждестранните бойци, след трагичните събития в Париж в началото на месеца. 
 
Според г-н Кирхов, грешно е да се поставя знак за равенство между тероризма и миграцията. Той отговори на г-жа Йотова, че институциите трябва да намерят допирните точки между стратегията за вътрешна сигурност, по която работи парламентарната комисия на ЕП и стратегията за цялостен подход към миграцията, която се очаква да бъде предложена от Европейската комисия. 
 
Извънредната среща на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи разгледа темите, които ще бъдат засегнати на предстоящото заседание на вътрешните министри на държавите членки на ЕС. То ще се проведе на 29-30 януари в латвийската столица Рига, която председателства Съвета през следващите шест месеца. Очаква се на тази неформална среща в латвийската столица вътрешните министри да говорят за мерки за борба с фундаментализма в ЕС.
 
Заседанието на парламентарната комисия бе проведено в присъствието на генералния директор на Генерална дирекция "Вътрешни работи" на ЕК Матиас Рюте.