Анелия Клисарова:Да подкрепим финансово държавните училища

Янр 27, 2015 Новини БСП 0 696

Бившият министър на образованието Анелия Клисаровазаяви пред БНТ, че средствата, които се отделят за учебници са достатъчни, но проблемът по думите й е  в съдържанието и безотговорността

Бившият министър на образованието Анелия Клисаровазаяви пред БНТ, че средствата, които се отделят за учебници са достатъчни, но проблемът по думите й е  в съдържанието и безотговорността. „Системата на образованието е в недостиг, няма пари за материалната база за държавните училища, а в предложения десен модел сега ще се финансират и частни учебни заведения. Ние трябва да подкрепим образованието с достатъчно средства, защото там децата не могат да бъдат делени на бедни и богати”, заяви Клисарова. 

„Най-важното е, кой е отговорен за грешките в учебниците. В момента съществуващите наредби и начина на написване на учебниците създават комплексна безотговорност”, коментира Анелия Клисарова. Тя обясни, че  издателствата наемат колективите, които пишат съответните учебници и това е техен избор. Клисарова добави, че колективът написал учебника има своите авторски права и МОН трябва да го одобри, но одобряването става на база на това, дали съдържанието отговаря на учебните планове, а след това се дава избор на учителите, които могат да избират само от предложените учебници.           „За да се променят учебните програми трябва и промяна в закона, но дори тогава за съдържанието на учебниците трябва да има един отговорен и това трябва да е министерството”, категорична бе Анелия Клисарова. Тя припомни, че като министър е предложила наредба, имало я е и на сайта на министерството, но за съжаление времето за реализация не е стигнало  и тя е била отменена. Клисарова заяви, че държавата трябва да поеме своята отговорност, учебниците да бъдат строго контролирани. „Ние бяхме подчертали, че учителите трябва да участват в подготвянето на учебниците, защото има достатъчно хора, които могат да го направят”, добави тя.