Родители недоволстват от допълнителните пари, които се събират в детските градини, въпреки високите такси

Янр 26, 2015 Новини БСП 0 866

Родители  на деца в казанлъшките детски градини и ясли се срещнаха в събота и неделя с представители на Младежкото обединение на БСП

Родители  на деца в казанлъшките детски градини и ясли се срещнаха в събота и неделя с представители на Младежкото обединение на БСП.  Допълнителните пари, които се събират в детските заведения, прибавени към увеличените такси (приблизително 45 лв на месец в яслена група), стават все по- непосилни- недоволстват  майки и татковци.                

Силвия е 28 годишна, дъщеря й е във ІІ група, тя се отзовавала на всяко изискване, съобщено от учителките или директорката – хигиенни материали, пособия за учебно-възпитателната работа или необходими средства за обзавеждане. „Равносметката показва, че ние плащаме много повече от посочената от Общината такса”. По думите й децата в ІІІ и ІV група трябва да посещават градините безплатно. “Ние вероятно ще продължим да финансираме бюджета- що за местна политика е това. И да изразиш недоволството си на учителките – няма реакция, и да кажеш на директорките – също глас в пустиня. Как в една съседна община  Стара Загора спряха допълнителните плащания и се знае там какво покрива месечната такса, а тук това е невъзможно. Искаме прозрачност”, възмутено родителите  коментираха общинската политика в сферата на образованието в Казанлък.  „Искаме промяна”, казаха родителите, които пожелаха имената им да останат непубликувани, защото не искат това да се отрази върху отношението към децата им. 

Събралите се родители, по инициатива на Мария Бресковска – Стоянова,  изказаха своя протест срещу качеството на храната,  предлагана в детските заведения и училищни столове. Друг важен проблем, който бе поставен на срещите, е лошото състояние на площадките за игра в дворовете на детските заведения. По думите на председателя на МО на БСП Теодора Иванова родителите са в безпътица, те търсят варианти, които да предизвикат промяна. Чрез общинските съветници на БСП ще бъдат потърсени  отговори на въпросите, поставени от родителите на казанлъшките деца.