Румен Гечев: Ясно е намерението на управляващите да поставят свои хора в ръководството на Сметната палата

Янр 22, 2015 Новини БСП 0 1086

„Очевидно е, че единственото ясно и категорично намерение на сегашните управляващи е просто да поставят свои хора в ръководството на Сметната палата”

„Очевидно е, че единственото ясно и категорично намерение на сегашните управляващи е просто да поставят свои хора в ръководството на Сметната палата”. Това заяви пред журналисти в парламента депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Румен Гечев относно предложените промени на Закона за Сметната палата. По думите на Гечев с измененията се погазват грубо принципите на международните организации ИНТОСАЙ и ЕВРОСАЙ, принципите на мандатността.

„Управляващите за втори път прекъсват мандатността на Сметната палата, чиято защита гарантира нейната независимост”, каза още депутатът. Той попита какъв е смисълът да се променя броят на членовете на ръководството на палатата от 9 на 5 души, след като управляващите са се отказали от намеренията да променят отново статута й и тя да стане орган на едноличен върховен одитор. Според Гечев интересът на българския данъкоплатец не е защитен, защото управляващите са отказали да се променят проектотекстовете, така че държавата, чрез Сметната палата, да може да контролира ефективността на държавното участие в смесени дружества.

„Не беше прието нашето разумно предложение Сметната палата да одитира държавното участие винаги, когато стойността му в активите е над 1 млн. лв. Запазването на тяхното предложение, това да бъде над 50% от активите на смесената фирма, означава стотици милиони левове да бъдат извън контрола на Сметната палата”, каза още Румен Гечев. Той бе категоричен, че от левицата са против в предложените текстове да се изключат около 160 общини, чиито бюджети ще бъдат под 10 млн. лв., тъй като по този начин сегашните управляващи ще освободят от контрол повече от 1,5 млрд. лв. разходи на българските данъкоплатци. Освен това, ние нямаме никакво съмнение, че въвеждането на принципа на избирателност за посочване на това кои общини да бъдат проверявани от степента на риска ще бъде използвано като репресивен апарат от сегашните управляващи във връзка с предстоящите местни избори”, категоричен бе Румен Гечев.

Мая Манолова: Има лобистки предложения за състава на Сметната палата

„Смисълът на този закон, внесен от ГЕРБ, е да бъде разгонена съществуващата Сметна палата и новите управляващи да назначат свои хора в този най-важен одитен орган”. Това заяви на свой ред Мая Манолова. Според нея моделът за 5-членна Сметна палата отговаря изцяло на конструкцията на властта, т.е. „по това кои лица ще бъдат посочени за членове, гражданите ще могат да се ориентират кой ни управлява”.

Манолова обяви също, че се правят лобистки предложения, свързани със състава и функционирането на органа, като се дава възможност на две неправителствени организации да посочат свои членове, което означава, че реално няма да има избор от Народното събрание. По думите й една от тези неправителствени организации, а именно Институтът на вътрешните одитори в България, е филиал на международна организация, която е базирана в САЩ.

„Да, вярно е, че това е професионална международна организация, която има филиали в 140 страни, но нито един от тези филиали не излъчва свой представител във висшия одитен орган в съответната държава. Тук проблемът не е дали организацията, която ще ни посочва член на Сметната палата, е базирана в Америка, Москва или Китай. Проблемът е, че ние не защитаваме българския интерес, а даваме възможност на международни организации да ни назначават членове на висшия одитен орган”, отбеляза Манолова. Тя определи като поразително това, че посочените членове от тези неправителствени организации в Сметната палата ще работят там на хонорар, а през основаната част от времето си ще могат да извършват дейности, които се проверяват от Сметната палата – консултантски услуги, посреднически дейности, одити и др., а след това преминавайки в Сметната палата ще одитират именно тези дейности.

„Това е все едно съдиите през свободното си време да бъдат адвокати и от време на време да влизат в съдебен състав да се произнесат по някое дело, по което те са били адвокати”, даде пример Манолова. Тя добави, че следващата стъпка на левицата е да обмисли конституционна жалба, за да не позволят тази гавра с висшия одитен орган в България да бъде извършена и да не бъде превърната Сметната палата за пореден път в обслужващ персонал на ГЕРБ.