Жельо Бойчев: Продължаваме битката с монополите

Янр 21, 2015 Новини БСП 0 1285

          „Отново подемаме законодателната инициатива за борба с монополите

          „Отново подемаме законодателната инициатива за борба с монополите. Има много нелоялни практики и разминаване с доброто търговско поведение, при които по-силната страна налага условия на по-слабите икономически субекти на пазара, пример за които са търговските хранителни вериги”.  Това заяви пред БНР народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Жельо Бойчев. Той заяви, че предложението е претърпяло много промени след срещи с асоциациите на търговските вериги и браншовите организации на производителите. „Някои от производители заявиха неспособността да си да отговорят на тежките условия, които им се поставят, за да могат да присъстват в крайните точки на продажба – търговските вериги”, обясни Бойчев. По думите му предложението веригите с оборот над 50 млн. лв. да изготвят типови договори и да ги публикуват на интернет страниците си е оформено след тези срещи, а сумата е определена и след справки с НАП. „Идеята на публичността и типовите договори е да отпаднат нелоялните търговски практики”, заяви социалистът. Като такива той посочи: принуждаването на доставчиците да участват в рекламната кампания на веригата; такса рожден ден; забраната  доставчикът да продава на различна цена от тази, на която е продал на определена верига; едностранното променяне на договори.  По думите му с типовите договори, ако има подобни нарушения, производителите ще могат да сезират Комисията за защита на конкуренцията.

Борбата с монополите ще е изпитание- коя политическа сила на коя страна ще застане

          Жельо Бойчев коментира, че желанието на българските потребители също е да имат достъп до повече български продукти в големите вериги. „Ние като политическа сила сме поели ангажимент да подкрепим българските производители. Те имат нужда от тази подкрепа в момента”, коментира депутатът от левицата. Той бе категоричен, че ако им се даде шанс да се развият, българските производители ще отговорят на очакванията на потребителите с една качествена продукция.       

          Бойчев подчерта, че твърдението за повишаване на цените на крайните продукти в резултатите от тези промени, е спекулация. „Това ще е изпитание за НС, коя политическа сила на коя страна ще застане. Винаги, когато се пипат корпоративни интереси, а от другата страна стои обикновеният български производител, е трудно. Ние сме се наели и ще я водим тази битка”, заключи Жельо Бойчев.