Учители в Габрово против промени в Закона за просветата

Янр 20, 2015 Новини БСП 0 1023

Учители и директори на основните училища и професионалните гимназии в Габрово се обединиха срещу готвените промени в новия Закон за просветата, които дават право на езиковите и хуманитарните гимназии да приемат ученици от пети клас, а не както досега след седми

Учители и директори на основните училища и професионалните гимназии в Габрово се обединиха срещу готвените промени в новия Закон за просветата, които дават право на езиковите и хуманитарните гимназии да приемат ученици от пети клас, а не както досега след седми. Срещата бе организирана от регионалната структура на ГД ДНЕС, като на нея бяха поканени всички народни представители от област Габрово. На поканата се отзова единствен Кирил Добрев,народен представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ,  който пое ангажимент да предаде становището на габровските учители в комисията по образование в НС. 

„С готвените промени обричаме основните училища да останат без най– добрите си ученици. Бавно ще се превърнем в начални училища, а и какво е посланието, което изпращаме на обществото - само гимназиите стават, другите училища не ”, казаха в защита на своето мнение преподавателите.

За регулиран прием в математическите гимназии се обяви директорът на ПМГ – Габрово Цветана  Кюмюрджиева. Според нея събрани заедно, талантливите деца израстват и развиват качествата си. Основен проблем за образователните институции се оказаха делегираните бюджети и принципът, че парите следват ученика.