Социалисти се обединиха, че БСП е силна с идеология и управленски проекти

Янр 20, 2015 Новини БСП 0 1563

Публична дискусия, организирана от дискусионен клуб „Бъдеще“, се проведе във Варна

Публична дискусия, организирана от дискусионен клуб „Бъдеще“, се проведе във Варна. Стотици социалисти, приятели и привърженици на червената идея се събраха и в продължение на часове дискутираха темата: „Идеология или управленски проект – роля на двете понятия за жизнеспособността на партиите“. В дискусията взе участие организационния секретар на БСП Антон Кутев. Според него темата на дискусията сама по себе си подсказва, че всеки един от нас трябва да си постави въпроса за компромиса. „Важно е да си отговорим до каква степен идеологията на БСП съвпада с управленските проекти и как се изпълняват те“, посочи Антон Кутев. Според него изходът на БСП е именно идеологията на партията. „Компромисите, които направихме са изключително тежки и голяма част от тях са недопустими“, подчерта Кутев. Той бе категоричен, че по пътя на изграждането и развитието на определената идеология столетницата може да получи необходимата стабилизация и да обърне процеса в посока подкрепа на партията.

Пред участниците депутатът и областен председател на БСП Красимир Янков заяви, че жизнеспособността на партията се дължи на нейната идеология и на придържането към онези фундаментални ценности на социалистическите идеи, които са винаги актуални. „Това са свобода, социална справедливост, демокрация и грижа за най-уязвимите слоеве на обществото. БСП не може и няма как да бъде само „управленски проект“, защото властта не е самоцел. Поради това тази партия ще е жива и жизнеспособна, докато се придържа към общочовешките ценности, свързани с корените на нейната идеология“, посочи Янков. Председателят на Дискусионен клуб „Бъдеще” д-р Десислав Тасков изтъкна, че БСП трябва да има идеята и волята да се промени. Според него партията трябва да се обърне към себе си, да се огледа и да намери отговор на въпросите – кого защитава, кого представлява, какви ценности изповядва и от кои свои позиции не трябва да отстъпва. „Нещо повече БСП трябва да излезе с ясни категорични послания към хората. Изключително важно е червената партия да търси, да защитава социалните идеи и да се бори, за да получи доверието на хората“, допълни д-р Тасков.

Според Албена Шавел от дискусионен клуб „Бъдеще” е настъпило времето, в което всички привърженици на червената идея да повярват в себе си, за да повярват и хората в БСП. За да стане всичко това обаче трябва да се говори, трябва да се обсъждат проблемите и всички заедно да търсят решенията. „Социализмът не е просто модерен днес, той е единствено възможен за нашето оцеляване, защото за съжаление живеем в такива времена“, каза Албена Шавел. Тя изтъкна, че за жалост през последните няколко години социалистите са загубили много с решения, които са вземани. „Говорим за социална политика, но приемаме десни закони като например този за плоския данък”, посочи още Шавел.

Д-р Бойко Маринков от Института по балканистика към БАН обясни, че е свидетел на четвъртата криза в БСП – 1990, 1997, 2009 и 2014-та година. Според него в момента БСП изживява една остра болка, едно усещане на една незаслужена загуба. „Независимо от всички проблеми обаче аз съм оптимист за доброто бъдеще на БСП, защото независимо от очакванията на определени хора, аз лично не видях разпад по организации“, каза Маринков. Според него факт е, че търсенето на персонални виновници за състоянието на БСП засега се избягва. „Партията трябва да се движи с ясното съзнание за проблемите на конкретната община, защото местните избори са от изключително значение. Това се дължи на факта, че местната власт дава самочувствие, дава кадри и идеи на БСП“, посочи в заключение Бойко Маринков.

Журналистът от вестник „Дума“ Александър Симов е категоричен, че хората в България масово са изтощени от политическата лексика, която им е била повтаряна години наред, но нищо от нея не е било осъществявано. „Впечатленията ми от европейските избори миналата година са, че единствената тема, която успяваше да запали искрата в левите хора беше идеята, че тяхната партия най-накрая предлага нещо като проект и това е реиндустриализацията“, допълни той.

Всички участници в продължилата повече от три часа дискусия се обединиха около мнението, че БСП е силна със своята идеология и управленски проекти и е от изключителна важност като социална партия на хората да следва добрите идеи и намерения, а не да прави компромиси или да се отказва от тях.