Млади социалисти подариха влакче на Московски, за да си играе с него, не с БДЖ

Янр 16, 2015 Новини БСП 0 1331

Представители на Младежкото обединение на БСП подариха на транспортния министър Ивайло Московски играчка влакче с призив да си играе с нея, а не с Българските държавни железници

Представители на Младежкото обединение на БСП подариха на транспортния министър Ивайло Московски играчка влакче с призив да си играе с нея, а не с Българските държавни железници.

„Приветстваме решението му от по-рано днес, че отстъпва от закриването на линии в БДЖ и съкращаването на хора. Надявам се да не отстъпи от него”, заяви преди това пред медиите лидерът на младите социалисти Вероника Делибалтова.

В допълнение младежите от БСП внесоха в деловодството на Министерството на транспорта отворено писмо, в което се посочва, че управлението на премиера Пламен Орешарски е заварило държавните железници в изключително лошо състояние, със замразени заплати на работниците в продължение на четири години и при повече от 700 млн. лева дългове. От Младежкото обединение отбелязват също, че по време на правителството с мандат на БСП на работа са били възстановени 150 души и са били погасени 150 млн. лв. от задълженията на дружеството. В същото време трудовите възнаграждения на работещите са били увеличени с 5%.

БДЖ има социална функция, заяви Николай Николаев, зам.-председател на Младежкото обединение в БСП. Затова социалистите предлагат да се създадат защитени линии, които да бъдат гарантирани от държавата и се субсидират.

Инициативата на младите социалисти е в израз на подкрепа към хилядите, които ще останат без транспорт, без работа и без образование, ако се закрият линии на БДЖ към местата, за които те са жизнено необходими.

Протестни акции срещу действията на управляващите по отношение на БДЖ имаше днес в Мездра и Видин. Протест на гара Мездра организираха работещите в железниците, представители на синдикатите и граждани. 30 членове на Младежката организация на БСП във Видин, водени от областния си лидер Димитър Велков и от председателя на Областния съвет на БСП Марияна Петрова, подкрепиха протестиращите в Мездра.

 


О Т В О Р Е Н О    П И С М О

До

Министъра на транспорта,

информационните технологии и съобщенията

на Република България

 

Уважаеми г-н Министър,

По време на мандата на БСП с министър-председател Пламен Орешарски Българските държавни железници бяха заварени в изключително лошо състояние. За четири години заплатите на работниците не са били увеличавани, а дълговете на железницата са били повече от 700 милиона лева.

За една година мандат на БСП:

  • се увеличиха заплатите на работещите с 5 %
  • намалиха се задълженията на БДЖ със 150 милиона лева, като 100 от тях са собствени приходи на дружеството, а 50 милиона – държавни средства
  • около 450 вагона бяха ремонтирани
  • близо 150 души бяха възстановени на работа

Днес поставихте Българските ДЪРЖАВНИ железници на колене. Изпълнителният директор обясни, че единственият шанс за спасяването им е:

  • закриване на линии
  • спиране на влакове – близо 50 през януари и още 90 през февруари
  • оставане на хора на улицата – предвижда се поетапно съкращение на 1500 души

 

ЕФЕКТЪТ от предвидените мерки ще бъде:

 

  • множество хора ще останат без алтернативен транспорт, защото БДЖ е най-евтиният начин за предвижване, особено за ученици, студенти, пенсионери /използват 50 % намаление/;
  • множество малки и по-отдалечени населени места ще останат изолирани, а хората ще бъдат принудени да използват алтернативен транспорт;
  • БДЖ има основна социална функция в сектор „Транспорт”, която с подобни решения умишлено ще бъде отнета, а това е заплаха за националната сигурност на страната;
  • прокарване на нови линии на разделение в обществото;
  • увеличаване вредните емисии във въздуха. Екологично чистият железопътен транспорт ще бъде заместен от автомобилен/ автобусен;

 

Цялостната политика на постоянно съкращаване на разходи, чрез закриване на работни места и пътнически линии, очевидно не води до нищо друго, освен до приближаването на БДЖ до приватизация и увеличаване приходите за частните автобусни превозвачи. Г-н Министър, искаме да ни отговорите кой избира управляващите: гражданите или бизнеса?

 

Ние, в Младежкото обединение в БСП, сме солидарни с всички граждани, които ползват услугите на БДЖ, работниците и техните семейства, организирахме подписка срещу спирането на влаковете, за да се чуе гласът на повече хора, засегнати от този проблем.

 

Надяваме се Вашата позиция от по-рано днес за ревизиране на решението за спиране на влакове да не се промени и да не отстъпите от обещаното. Призоваваме Ви да не си играете повече с Българските държавни железници и с ежедневието на хиляди хора, за които този транспорт е необходим!