Станишев: Kогато един човек се пенсионира може да бъде полезен на страната си

Юни 03, 2009 Новини БСП 0 1659

„Ние имаме нужда от вас, от вашия опит и от вашите знания”, това каза на възрастните хора от Клуба на пенсионерите във Видин премиерът и председател на БСП Сергей Станишев

„Ние имаме нужда от вас, от вашия опит и от вашите знания”, това каза на възрастните хора от Клуба на пенсионерите във Видин премиерът и председател на БСП Сергей Станишев. Той им обясни, че сегашното правителство е заварило много ниски нива на пенсиите, което беше резултат от въведената точкова система на правителството на Иван Костов. За четири години обаче управлението на Станишев успя да увеличи със 100 % минималната пенсия, а с 85% средната пенсия за страната. „Изпълнението на това, което сме обещали, ние се стремим да го изпълним. Знам, че не е достатъчно, пенсиите са ниски и затрудняват част от възрастните хора да си набавят необходимите лекарства", призна пред възрастните хора Сергей Станишев.

Министър-председателят отбеляза още, че през 2005 година коледната пенсия е била в размер на 25 лева, а през 2008 година коледната добавка е била в размер на 150 лева. По думите на Станишев, това е нещо реално, защото много от пенсионерите  успяха  да подпомогнат своите деца и внуци. „Убеден съм, че когато един човек се пенсионира може да бъде полезен не само на своето семейство, но и на страната си”, каза премиерът. Той обясни на хората, че заради разбирането, че пенсионерите трябва да водят активен социален живот и да пътуват е предприета инициативата да се изпратят възрастните хора до морето. Оказа се, че първите, които се възползваха от нея не бяха напускали своите градове от 10 години.

Премиерът открои факта, че БСП обръща внимание на проблемите на възрастните хора и обеща, че ще продължи да работи за тях.