Атанас Мерджанов: Борисов лично да поеме координацията по въпросите на бежанците

Янр 16, 2015 Новини БСП 0 737

Спрете да прехвърляте горещия картоф и се захващайте за работа

Спрете да прехвърляте горещия картоф и се захващайте за работа. Зимата си отива

„Парламентарната група на БСП Лява България изразява дълбоката си тревога и загриженост за начина, по който правителството и компетентните институции подхождат по въпроса за очакваната нова бежанска вълна“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Мерджанов от парламентарната трибуна. Според него посланието на дебата, воден основно през медиите от отговорни правителствени фактори, излъчва разнопосочни послания, непремерени амалгами, сигнали за хаос и неподготвеност. „Ние целенасочено запазихме мълчание по темата досега, защото знаем колко сложен и многопластов е проблемът с бежанците. От една страна стоят човешки съдби, неподправено страдание. От друга, възможността между бежанците да се прокрадват опасни елементи“, допълни той. Народният представител обясни, че ресурсите на страната ни са ограничени, а усилията за настаняване и в последствие за интеграцията на чужденците изискват време, целенасочена политика и средства.

По неговите думи именно, защото е сложен, проблемът изисква хладнокръвно, професионално и солидарно поведение на политическото ръководство на страната. „Вместо това управляващите сякаш са обзети от паника. МВР прехвърля отговорности към армията, Министерството на отбраната се оплаква на президента, президентът измисля потенциален дипломатически скандал, вицепрезидентът казва, че няма да има такъв. премиерът не изглежда особено заинтересован и лаконично коментира темата, а ресорният вицепремиер - г-жа Кунева, очевидно е напълно неподготвена за събитията, които престоят“, подчерта Мерджанов. Той е категоричен, че няма и как правителството да е подготвено. Когато България се сблъска с бежанската криза през лятото на 2013г. , са предприети редица действия: изграждане на допълнителни центрове за настаняване, проведени са дебати около процедурите за издаване на статут на бежанец, укрепвана е българо-турската граница.  Тогава днешните управляващи не са участвали в работата, а са били заети с бойкоти и да крещят „Оставка”.

Зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ припомни, че преди година, да се строи защитното съоръжение по границата е било скандал. „Сезирахте прокуратурата, заплашвахте със санкции от страна на Европейската комисия, искахте вот на недоверие. Сега като че ли разбрахте, че независимо как я наричате, оградата на границата е неизбежна“, каза той. „Упреквахте ни, че не сме провели обществена поръчка, а в сряда Борисов поиска от парламента разрешение да почне да строи възможно най-бързо, по облекчена процедура и на висока цена“, подчерта социалистът. „Ние сме готови да подкрепим всяко адекватно действие, което да предотврати нова бежанска криза“, уточни той. Мерджанов обясни, че под адекватни действия се разбира мерки, които да ограничат бежанския поток, да укрепят капацитета на Държавната агенция за бежанците, да привлекат необходимата международна подкрепа и да подобрят интеграцията на онези чужденци, които имат право да останат в България. „Не е адекватно действие свалянето на полицейската охрана от границата преди да е осигурен друг начин на защитата й. Не е адекватно действие назначението на Никола Казаков за шеф на Агенцията за бежанци, след като именно той е сред основните отговорници страната ни да се окаже напълно неподготвена за притока от бежанци през 2013г.“, допълни той. Според него не може да се приеме и изявлението на министър Калфин, че сме имали дългосрочна национална стратегия за интеграция, но сме нямали ресурс да я изпълним. „Защо не е осигурен такъв ресурс при изготвянето на бюджета за 2015г.? Защо въобще приемаме стратегии, ако не можем да ги изпълняваме? В идните дни ще се занимаваме със Стратегията за съдебната реформа? Защо ще го правим, ако след време е възможно някой министър да присвие рамене и да каже, че нямаме пари за тази стратегия?“, попита той.

Мерджанов е на мнение, че проблемът, пред който сме изправени е една от най-сложните задачи, които България и Европа ще трябва да решат през идните няколко години. Той е категоричен, че няма място за самоцелно политическо противопоставяне и вътрешно коалиционни неразбории в рамките на управляващото мнозинство. „Затова настояваме премиерът Борисов лично да поеме координацията на усилията на отговорните ведомства, а не да оставя нещата в ръцете на вицепремиер без портфейл“, каза той. Според него Кунева би била много по-полезна, ако съсредоточи усилията си в европейски план като работи за осигуряването на по- чувствителна финансова и материална подкрепа от страна на Европейския съюз. „Отправяме и апел към президента Плевнелиев, ако иска да бъде полезен на страната си, да преустанови практиката на подмятания на крак пред камерите, а да работи за изграждането на необходимия обществен и политически консенсус, включително чрез свикване на Консултативния съвет по национална сигурност, ако това е необходимо“, допълни народният представител.

„От своя страна БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ се ангажира да не повтаря грешките на миналогодишната опозиция като използва проблемът с бежанците като средство за дестабилизиране на правителството“, обеща той. Мерджанов заяви, че БСП ще подкрепи бързото доизграждане на оградата, както и отделянето на допълнителни средства за ограничаване на бежанския поток и интеграция на бежанците, които са допуснати на българска територия. Според него е добре да се обмисли събирането на тези средства в специален фонд, с цел осигуряване на публичност и контрол. „Нашите представители в Европейския парламент вече са подели инициативи за промени в европейското законодателство и за по-солидарна общата миграционна политика. Отворени сме за диалог и общи действия в името на националната сигурност на България“, каза той. Народният представител подчерта, че терористи и каналджии не се интересуват от това- кой е в момента на власт. „Спрете да прехвърляте горещия картоф и се захващайте за работа. Зимата си отива“, заключи Атанас Мерджанов.