Кристиан Вигенин: Джон Кери не е имал агресивно отношение към България

Янр 16, 2015 Новини БСП 0 931

“Главните послания от посещението на Джон Кери като държавен секретар на САЩ са, че България има проблем с върховенството на закона, има нужда от ефективна съдебна система, правосъдие, което да гарантира на гражданите справедлив процес и на фирмите нормална бизнес среда, за да има инвестиции

“Главните послания от посещението на Джон Кери като държавен секретар на САЩ са, че България има проблем с върховенството на закона, има нужда от ефективна съдебна система, правосъдие, което да гарантира на гражданите справедлив процес и на фирмите нормална бизнес среда, за да има инвестиции.” Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Кристиан Вигенин в студиото на Бтв. „Като министър, в тази доста напрегната международна среда, мога да кажа, че сегашната американска администрация и Джон Кери, като държавен секретар, никога не са имали агресивно отношение към партньорите, включително и към България. Не мога да кажа, че върху нас е имало какъвто и да било натиск“, допълни той. 

„Хубаво е, че имаме поне политическа подкрепа от САЩ за диверсифициране на нашите енергийни доставки, гарантиране на по-голяма сигурност на българските граждани, но за съжаление те не могат да ни бъдат особено полезни в това отношение. Няма как да ни доставят газ, а в момента единственият реален източник идва от Русия“, каза Вигенин. Според него, когато една страна няма собствени ресурси, тя винаги има зависимост. Той припомни, че от години се работи, за да получаваме допълнителни количества газ. „Това донякъде е решено с договорите, които бяха подписани от Орешарски с Азербайджан, но този петролопровод ще дойде 2019-2020“, поясни народният представител. Той е категоричен, че не трябва да се разсъждава, че Кери идва да ни подкрепи срещу Русия или обратното. „Пращат ни експерт. Какво ще ни каже той? Ние добре знаем какво е възможно и какво ще се случи“, коментира той. Вигенин оцени положително заявката на Борисов, че въпросът за шистовия газ за България не стои. „Това е ясна позиция, която трябва да бъде поддържана, защото българското общество няма готовност. БСП е твърдо против и то, не защото  ще ограничи доставките на руски газ, а защото това са екологични рискове, които не сме готови да поемем“, допълни той.

Кристиан Вигенин изтъкна, че Русия е сигурен доставчик на газ, но Украйна е била несигурен транзитьор. Той обясни, че целта на „Южен поток“ е била да вкара руския газ директно в ЕС, но сега тя вече е променена. „Този газ пак ще стигне до Европа и тя няма да бъде изолирана, но страната, от която вече ще зависи Европа е Турция. Дали е положително или отрицателно предстои да видим, но това е напълно реалистична възможност. Въпросът е сега, при новите обстоятелства, България много бързо да формулира своя интерес“, каза депутатът.


Ангел Найденов: Очаквах по-осезаеми резултати от посещението на Кери

„От гледна точка на съдържанието на посещението на Джон Кери, няма нищо необичайно и нищо извънредно, освен факта, че съвпаднало с посещението на британския външен министър, което вероятно е продукт на възможностите за организиране на подобни посещения”. Това каза пред БНТ зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Ангел Найденов. Той добави, че  винаги е добре, когато за България се говори в контекста на такива визити.  Това по думите му  означава, че се води активен политически диалог. „Бих отбелязал препотвърждаването на стратегическото партньорство, което е продукт на едно споразумение от 2006 година и автоматично може да бъде продължено”, каза Найденов. Важен по думите на народния представител е и ангажимента на САЩ за развитието на единна и силна Европа.

„У мен остана едно смущаващо усещане, че това посещение носеше характер на нещо утешително. Утешение на пълния крах и провал по отношение на големите проекти в енергетиката”, добави народният представител. Найденов  припомни, че както е станало видно  вчера, вече дори не става дума за газов хъб до Варна, а  за газов хъб до българо-турската граница- което означава, че ще купуваме газ директно от Турция. Найденов бе категоричен, че когато говорим за енергийна независимост и диверсификация, трябва да знаем, че това не се случва само с доброто желание. Той обясни, че трябва да има източници, инфраструктура и количества, които да гарантират тази независимост на страната ни.  „Не можем да отречем сигналите на това посещение. Очаквах или очаквахме по-осезаеми резултати в посочените области”, отбеляза Найденов. По неговите думи  при посещение от няколко часа и толкова много срещи, се „прелита“ над темите и няма задълбочаване в тях.  Според социалиста известно учудване буди фактът за създаването на работна група в отбраната и сигурността. Той обясни, че в сферата на отбраната отдавна има такава. „Аз бих бил щастлив да чуя, че бихме могли да очакваме двойно повече средства за модернизация на армията, на военновъздушните сили, нови кораби, бронирана бойна техника”, категоричен бе социалистът. Найденов заяви, че остава впечатлението, че по отношение на газопроводите, ние се ползваме с еднаква степен на недоверие и от двете големи сили – Русия и САЩ.