Георги Свиленски: Не можем да подкрепим безхаберното унищожаване на БДЖ

Янр 16, 2015 Новини БСП 0 688

„Не можем да стоим безучастно и да позволим по един безхаберен начин да се унищожава едно държавно дружество със стотици служители, каквото е БДЖ”

„Не можем да стоим безучастно и да позволим по един безхаберен начин да се унищожава едно държавно дружество със стотици служители, каквото е БДЖ”. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и член на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения Георги Свиленски в предаване „NEWSROOM” по ТВ7. Той бе категоричен, че БСП подкрепя протестите на ощетените граждани. „Подкрепяме протестите и призоваваме всички български граждани да ги подкрепят, защото това е протест не на БСП, а на ощетените хора в държавата ни”, заяви народният представител.


Георги Свиленски обясни какъв всъщност е казусът в БДЖ. „Сметката не излиза, защото 40 млн. лв. от общата субсидия, предназначена за компанията е блокирана, за да могат да се изплатят нейни задължения.  Това означава, че тези средства не могат да бъдат използвани. Като решение на проблема, ние предложихме субсидията на БДЖ за тази година да се увеличи с 40 млн. лв., за да не се ощетява компанията”, обясни той.


Народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ каза също, че през предишния управленски мандат на ГЕРБ са били спрени над 200 влака и са били съкратени над 2000 служители в БДЖ. „Не може да спреш още 140 влака, и след това да кажеш, че ще правиш реформа”, възмути се Георги Свиленски.


Кабинетът „Орешарски” върна 160 млн. лв. задължения на БДЖ при същата субсидия


Депутатът отвицата припомни още, че по времето на кабинета на Пламен Орешарски БДЖ е върнала 160 млн. лв. задължения. „Със същите пари, които ще получи и сега, дружеството по време на управлението на Орешарски, освен че е работило, е изплащало и задълженията си”, изтъкна Георги Свиленски. Според него трябва да бъде разработена стратегия за следващите пет- десет години. „Трябва да има дългосрочна стратегия, независимо от бъдещите правителства, която обаче трябва да се изпълнява от тях в дългосрочен аспект”, каза още той.