БСП обединява 6 парламентарни формации в защита на земеделците

Янр 15, 2015 Новини БСП 0 883

„Промените в закона за ДДС, гласувани в последния ден работен ден на НС миналата година, налагат ведомствените бензиностанции в рамките на ден- два да бъдат приравнени към търговски обекти”

„Промените в закона за ДДС, гласувани в последния ден работен ден на НС миналата година, налагат ведомствените бензиностанции в рамките на ден- два да бъдат приравнени към търговски обекти”. Това заяви пред медиите в НС народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Светла Бъчварова.  Тя обясни, че това означава, че те трябва да влязат в системата за задължително оборудване и с директна връзка с НАП в реално време. Депутатът от левицата обясни, че системата на ведомствените бензиностанции е действаща в страната и всички ведосмтвени производители досега са контролирали този процес, и е имало проверки от НАП. „Приравняването им към търговски обекти създава много неудобства за техния бизнес и не се подобрява и събираемостта”, категорична бе Бъчварова.

Светла Бъчварова смята, че  системата, по която ще се контролира доставката на горива в никакъв случай не се подобрява, а промените изискват само повече информация. От собствениците трябва да се направят много разходи за кратко време – еднократен разход от 10-15 хил. лв., а след това и допълнителни средства за обслужването информационната система. „Това е непосилно за бизнеса и всички земеделски браншови организации реагираха моментално на изискването. Едно необмислено решение  вреди на цял един отрасъл да работи нормално”, каза още Светла Бъчварова.

Депутатът от левицата изтъкна, че решението е взето без необходимито обсъждане и осмисляне на проблема, който ще породи. Тя обясни, че днес БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ е внесла промяна в закона, с която член 118 от закона за ДДС, освен бюдежтните организации, които са изключение от закона, да бъдат включени и земеделските производители. Предложението на БСП беше подкрепено от БДЦ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, Атака и ДПС.

Добрин Данев: Трябва промените в закона за ДДС да бъдат приети в най-кратки срокове

„Ясно е на всички, че беше направена грешка. Надяваме се нашият законопроект да бъде приет в кратки срокове.”  Това заяви в кулоарите на НС депутатът от левицата Добрин Данев.Той подчерта, че БСП се надява на подкрепа в земеделската комисия и пленарна зала за наложителната промяна в закона, за да може земеделският бизнес да работи нормално.