Янаки Стоилов: Правителството не представя програма, за да бъде по- отзивчиво към претенциите на влиятелните си кръгове

Янр 14, 2015 Новини БСП 0 874

„Още през отминалия декември правителството трябваше да представи управленска програма

„Още през отминалия декември правителството трябваше да представи управленска програма. Такава няма и до днес”. Това заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на Парламентарната група на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Янаки Стоилов. Според него тази програма може би не е необходима, за да бъде кабинетът по-отзивчив към претенциите на влиятелните кръгове, които са му помогнали да дойде на власт и да може да откликва на разнопосочните очаквания на партиите, които са сглобили четворната управляваща коалиция и нейните негласни „тематични“ партньори.
 
Стоилов бе категоричен, че БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ отново е призвана да освети националното самосъзнание и да защити хората на труда и всички, които искат да помогнат българската нация да излезе от блатото на прехода на пътя на развитието. „Ние изпълняваме своята програма за прогресивна политика, основана на принципите на равенството и социалната справедливост, насочена към устойчива заетост, достойни доходи, достъпни за всички образование и здравеопазване”, обясни социалистът.
 
Настояваме за промяна на приетото решение на БДЖ и сме против приватизацията на „Товарни превози”
 
Янаки Стоилов обърна внимание и на острите проблеми на деня. По неговите думи хроничен е този с масовата престъпност, особено в малките населени места. „За кратко време бяха извършени няколко предумишлени убийства за разчистване на сметки и призоваваме този път органите да направят така, че подбудителите и извършителите да бъдат разкрити и наказани”, поясни той.  
 
Зам.-председателят на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ припомни и факта, че са били спрени десетки влакове, някои от които са безалтернативни като транспорт за хиляди граждани. „Добре е, че ръководството на Комисията по транспорта откликна на нашето предложение за свикване на извънредно заседание. Настояваме за промяна на приетото решение на БДЖ. Ние сме против приватизацията на БДЖ – „Товарни превози”, което допълнително ще изтощи българските железници”, подчерта той.
 
„Хвалите се, че бяха изплатени почти 4 млрд. лв. за една банка, а правителството се оправдава, че не може да осигури 40 милиона за един от символите на модерна България – железниците”, заяви Стоилов и продължи: „Като споменах за банката, да попитам – къде, при кого са липсващите пари? Нали обещавахте дори международно разследване? Не виждаме не само резултат, но и усилия да се даде отговор на въпроса”. Стоилов попита и до кога ще продължава „сговорът на мълчанието”, който според него е изгоден за мнозина, в който гражданите отново ще плащат сметките на тези, които са ги ограбили. За да не се повтори този сценарий, БСП предлага да се създаде временна комисия, която да проучи състоянието на пенсионните фондове и ефективността на финансовия надзор върху тях. „Призоваваме парламентарните групи да подкрепят тази инициатива, ако не искат да ги подозираме, че те са свързани и с такива възможни бъдещи измами”, обясни народният представител.
 
Днешното правителство е рекордьор по външни заеми. Дългът тази година ще достигне 24,5 млрд. лв.
 
Янаки Стоилов обясни, че днешното правителство е рекордьор по външни заеми. Той подчерта, че се предвижда да бъдат изтеглени над 8 млрд. лв. тази година и дългът да достигне 24,5 млрд. лв. „Това доближава бюджета за една година, а заедно с частния дълг е почти колкото годишния БВП. Това е много повече от силно одумваната 1990 г., когато се твърдеше, че България е във финансов колапс”, уточни социалистът.
 
Стоилов е на мнение, че след като България е пропиляла възможността да реализира големи енергийни и други проекти и след като не можем да разчитаме на сериозна подкрепа нито от Запад, нито от Изток, трябва да се опрем преди всичко на собствените си сили. „Но това няма как да стане без нов социално-икономически модел, в основата на който е подкрепата предимно за малките и средни земеделски производители, в т.ч. за кооперациите, без стимулиране преработването на земеделска продукция и осигуряване на пазари за нея”, каза той. Народният представител поясни и че няма как да се постигне значителен растеж и устойчива заетост без програма за реиндустриализация и без модернизация на социалната политика за насочване към нова социална държава.
 
Трябва да се погрижим за интеграцията на бежанците в България, а не да приемаме нови вълни
 
Друга тема, на която Стоилов обърна внимание, бе проблемът с бежанците. „За съжаление не използваме дори всички клаузи на европейското законодателство, на Дъблинските споразумения”, обясни той. Според него България е достигнала своя пределен капацитет и ние трябва да се погрижим за интеграцията на хората, които вече са на нашата територия, а не да приемаме безропотно и безконтролно нови вълни, които ще ни поставят пред нови изпитания и тежки социални проблеми за българските граждани.
 
Правителството не показва посока, не дава сигурност и перспектива на гражданите и не отстоява националните позиции
 
По думите на Стоилов правителството не показва посока, не дава сигурност и перспектива на гражданите и не отстоява националните позиции. „Нашата задача е, доколкото можем, да запълваме тези празноти. Ние ще участваме активно в този диалог, ще бъдем категорични и неотстъпчиви, когато става дума за защита на хората на труда, на правата на всички български граждани, които искат да участват във възстановяването на съвременна България”, категоричен бе народният представител. Според него докато страната потъва в натрупаните проблеми, политици и медии отново зоват за реформи, които вместо с ясна посока и разчети се представят като фатален, но пречистващ ритуал, който трябва да отрече всяко различно мнение и разумно действие. „Тези пазители на „истината“ не могат или нямат интерес да признаят, че светът и Европа са навлезли в нова нестабилност, в нов преход – този път към многополюсен свят. Рисковете от разрастване на религиозния, етнически и политически екстремизъм се увеличават”, допълни той.
 
Стоилов е на мнение, че масовата реакция на стотици хиляди, които са се събрали в Париж тази неделя, е показвала, че мнозинството не иска да загуби демокрацията, да живее в страх и да попадне в плен на омразата. „Но за да запазим свободата не само на словото, трябва да се противопоставим на все по-дълбоките социални разделения, да не премълчаваме трагедията на други стотици и хиляди по света и в Европа, както направихме за няколко души сега. Това може да се постигне само с радикална промяна на политиката и с диалог между нациите и цивилизациите срещу насилието и двойните стандарти”, категоричен е Янаки Стоилов.