Димитър Горов: Трябва да е ясно кой е отговорен за МБАЛ в Ловеч

Янр 13, 2015 Новини БСП 0 938

“Трябва да се оптимизира работата на МБАЛ в Ловеч,  там трябва да бъдат влети свежи пари, извън клиничните пътеки, като се използва огромният сграден фонд и терените, собственост на лечебното заведение

“Трябва да се оптимизира работата на МБАЛ в Ловеч,  там трябва да бъдат влети свежи пари, извън клиничните пътеки, като се използва огромният сграден фонд и терените, собственост на лечебното заведение. Трябва да се търси вариант собственикът на болницата в Ловеч да е един и да носи пълната отговорност. Дали това ще е държавата или общината е въпрос, който може да бъде решен на национално ниво, важното е управлението на  болниците  в България  да стане  най – сетне отговорно”.  Това каза в Ловеч пред журналисти народният представител от БСП Димитър Горов. Той заяви още, че  моделът на финансиране на здравеопазването  със Здравна каса по клинични пътеки- категорично показва генерирането само на задължения. Горов обясни, че с всеки нов бюджет парите за здравеопазване се увеличават,  не стигат, а услугите за пациентите не се подобряват и лечебните заведения са във все по- тежко финансово състояние. Депутатът призова  в най – къси срокове да бъде инициирана и  проведена от общината среща с акционерите, Съвета на директорите и народните представители от ловешки регион, за да бъде търсено конкретно и трайно решение за финансирането на МБАЛ в Ловеч.

           Пресконференцията в Ловеч бе свикана по повод възникналите проблеми с отоплението на МБАЛ в областния град в края на миналата година и изявленията на народния представител от ГЕРБ Корнелия Маринова, че за това е виновен кметът социалист Минчо Казанджиев. Подобно изявление по адрес на Казанджиев, няколко дни по-късно, направи и здравният министър Петър Москов. Днес народният представител Димитър Горов препоръча на кмета на общината да съди за клевета Маринова и Москов.

  Общинските съветници от БСП, които  също присъстваха на пресконференцията, заявиха , че внасят искане за свикване на  извънредна сесия на Общински съвет Ловеч по проблемите на ловешката болница.