Михаил Миков: Ще продължим да отстояваме България да бъде държава на правото

Янр 13, 2015 Новини БСП 0 1429

Председателят на БСП Михаил Миков заяви на пресконференция, че от БСП ще продължават да отстояват България да бъде държава на правото, но не само на съдебната власт, а по отношение на всички власти

Председателят на БСП Михаил Миков заяви на пресконференция, че от БСП ще продължават да отстояват България да бъде държава на правото, но не само на съдебната власт, а по отношение на всички власти.  „Не може да бъде държава на правото тази, в която министър-председателят със свое изявление спира прилагането на един закон”- каза той. Миков обяви, че в следващите няколко дни социалистите ще внесат искането до Конституционния съд за обявяване на противоконституционност на текста от правилника на НС, който ограничава свободата на политическото слово. По думите му в парламента ще бъде внесен законопроектът за повече прозрачност върху бюджетните разходи. „Предвидили сме да наблегнем през този сезон на средното образование, имаме внесен законопроект за Народната просвета; предвижда се поредица от срещи с обществеността, кръгли маси по тази тема, които да очертаят и съществените разлики. За нас приоритет е оскъдният държавен ресурс да бъде насочен в общественото образование – в общинското и държавно публично достъпно образование”, каза още лидерът на БСП.

          По повод на пенсионната реформа Миков заяви, че основният въпрос е какво икономическо развитие има България, за да осигури повече заетост и какви заплати получават българските граждани, за да има повече отчисления в социалноосигурителните фондове и респективно пенсиите. „Демографският процес очертава много тежка перспектива пред икономическото и социалното развитие на България, а оттам и пред така наречената пенсионна реформа. Това, че ще се местят пари от частните в държавните фондове няма по никакъв начин да доведе до доверие на гражданите в пенсионно-осигурителната система”, категоричен бе Михаил Миков. 

          Михаил Миков: Унищожаване на държавните железници трябва да спре

 „Това безумно унищожаване на държавните железници трябва да спре. Призоваваме нашите членове и симпатизанти да се включат в протестите за спасяване на БДЖ”. Това заяви по темата БДЖ  председателят на БСП Михаил Миков. По думите му въпросът  е част от неолибералната политика, проповядвана и от първото правителство на ГЕРБ, която разглежда държавните железници винаги като губещи. „Политика, която не държи сметка за това, че именно държавата предоставя субсидия, защото става въпрос за най-екологичния, най-социалния транспорт, транспорт, който е вписан и в бялата книга на Европа и който подлежи на развитие”, допълни Миков. Той заяви, че от БСП настояват правителството да излезе с ясна позиция, както и спешно свикване на заседание на транспортната комисия.

Петър Мутафчиев: Настояваме за възстановяване на разписанието на влаковете и възможността за свободно предвижване на българските граждани

„Заставаме зад справедливите искания на българските граждани и настояваме българското правителство да предприеме бързи и спешни мерки за възстановяване на разписанието и възможността за свободно предвижване на българските граждани“. Това заяви председателят на Съвета по транспорт към НС на БСП  Петър Мутафчиев. „Спирането на 38 влака даде повод да поискаме извънредно заседание на комисията по транспорт, на което да бъде изслушан министърът на транспорта и ръководството на БДЖ и да се настоява категорично пред правителството за възстановяване на разписанието, което е прието за 2015 година“, допълни той. Мутафчиев изтъкна и мотивите за това предложение. „Единият е свързан с това, че едно такова решение нарушава основно европейско правило на българските граждани – свободно предвижване в страната“, поясни той и допълни, че в много от засегнатите региони българските граждани протестират спонтанно против това решение. По неговите думи точно в тези райони превозите са намалени до минимум и всяко едно действие за допълнително съкращение ще наруши изцяло транспортната система в БДЖ. „Това означа, че през целия ден хората няма да могат да пътуват до избраните от тях дестинации чрез железопътния транспорт“, уточни социалистът. Според него един такъв подход говори за това, че няма ясна визия от страна на БЖД за това как да се повишат приходите, а се търси съкращаване допълнително на разходите. „Ние не можем да приемем в никакъв случай твърдение, че тези превози са нерентабилни. За това се дава държавна субсидия по договор за обществена поръчка за превози, защото именно тези превози са нерентабилни. Ако те бяха рентабилни, нямаше да получават държавна помощ“, каза той. Мутафчиев е категоричен, че не може да се приеме и аргументът, че 40 млн. от общо 180 млн. субсидия ще бъдат предназначени за изплащане на задължения към KfW и облигационния заем, който е изтеглен от „Товарни превози“. „Общата субсидия за БДЖ не само не е намалена, но тя е увеличена с 10 млн. през тази година“, заключи Петър Мутафчиев.

Бойко Великов: В БСП работим за разширяване на влиянието ни и връщане на доверието

„Разширяване на влиянието на БСП и връщане на доверието в партията са водещите мерки за политическо и организационно укрепване, които бяха засегнати по време на проведеното в гр. Вършец заседание на Изпълнителното бюро на БСП”, това заяви зам.-председателят на НС на БСП Бойко Великов по време на провелата се пресконференция в централата на партията. Той уточни, че са били поставени проблеми, за чието преодоляване ще се търси промяна в Устава партията. „В него искаме да залегне субординацията по отношение решенията на Националния съвет и Изпълнителното бюро на БСП и тяхното значение, насочено към областните и общински съвети на партията”, обясни Великов.

Бойко Великов каза също, че е било предложено разширяване на политическия диалог в партията. „Открояват се три насоки в тази посока. Първата е свързана с развитие на хоризонталните ни структури, които в една или друга степен не отговарят на изискванията на времето. Тези структури ще ни дадат преди всичко разгръщане на експертния потенциал на БСП”, каза зам.-председателят на НС на БСП. По думите му в БСП стои и въпросът за статута, ролята и значението на съратниците и симпатизантите в партията. „Нужно е разширяване в тази посока, както като позиции, така и като въпроси”, обясни Великов. Той каза също, че трябва да се работи усилено и в посока използване на конкретни форми и действия по отношение на политическите кампании. „Визирам използването на референдумите и допитванията в партията както по местни и регионални, така и по национални въпроси”, уточни той.

„Не на последно място ще бъде усъвършенствана и кадровата система в партията, която по една или друга причина не даде очакваните резултати в периода, в който БСП участваше във властта. Поради тази причина имаме желание да усъвършенстваме системата така, че тя да дава необходимите резултати от гледна точка на достатъчно подготвени професионално-експертни кадри, които да участват в различните нива в структурата на БСП”, каза още Бойко Великов.