Кристиан Вигенин: Франция – страната на свободата, беше наказана за това, че си позволява да бъде свободна

Янр 11, 2015 Новини БСП 0 1234

„Този терористичен акт удари Франция в сърцето и наказа свободата на журналисти да публикуват това, което преценят за правилно

„Този терористичен акт удари Франция в сърцето и наказа свободата на журналисти да публикуват това, което преценят за правилно. Франция – страната на свободата, беше наказана за това, че си позволява да бъде свободна.” Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Кристиан Вигенин в студиото на БНТ. Той припомни случай от 2005-2006 година с публикация на карикатури, които са предизвикали мащабни протести в редица мюсюлмански страни, много хора са били убити, но това е изглеждало много далечно на европейците. „Днес това се случва в сърцето на Европа и е повод да се замислим. Прекалено е да се говори за начало на война на цивилизациите, защото това не е първият случай от такъв характер. Трябва да внимаваме“, подчерта Вигенин. Според него нагнетяването на напрежение на противопоставяне е най-вредното, което можем да направим днес в Европа, но трябва да бъдат проведени разговори по големите въпроси – интеграцията, бежанците, какво означава многокултурно общество. „Важна е отговорността на политическите сили, как реагират и да не се използва подобен акт за евтина политическа пропаганда“, допълни той и посочи пример с националистически партии, които биха се възползвали, за да трупат популярност на гърба на цялото общество. „Трябва да мислим с перспектива. Това, което се случва във Франция не може автоматично да бъде пренесено и в България, но не сме застраховани. Имахме подобен случай в Бургас“, припомни народният представител. Той е на мнение, че социалните аспекти на този проблем са много важни, защото жертва на тези крайни идеи стават хора без социална перспектива, които не виждат бъдеще за себе си. „Не бива да жертваме свободата заради сигурността. Трябва да засилим нашите служби, но не трябва да става за сметка на свободата на гражданите и медиите“, категоричен е депутатът.
 
По повод изявлението на Валери Симеонов, че той не е Шарли, а е СКАТ, Вигенин коментира, че в парламента и извън него, Симеонов е натрупал редица изявления, които са изключително крайни, на ръба на закона и теоретично могат да предизвикат напрежение. „ДПС в нито едно официално свое изявление не е използвало езика на омразата. Точно обратното. До колко това е искрено е друг въпрос“, поясни той.

Европа ще продължи да ни „скърца със зъби“ и при сегашното правителство

„В нито един момент България не се е отклонявала от своя европейски път. Правителството на Орешарски е участвало активно във формирането на европейската политика в различните сектори не само с декларации, а чрез решения и действия“, заяви Вигенин. Според него Европа ще продължи да ни „скърца със зъби“ и при сегашното правителство- там, където България демонстрира слабост и е под наблюдение или не се спазват правилата. „От първия ден правителството на Пламен Орешарски имаше програма и я изпълнявахме ден по ден, а сега имаме правителство, което още не е представило нищо на втория или третия месец“, подчерта народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. „Жалко е как сегашното правителство се гърчи и не може да намери решение на проблема с бежанците. Наследихме една изключително тежка ситуация, а само за 1-2 месеца създадохме механизми, без да се оплакваме публично и да мрънкаме“, допълни Вигенин.

По повод предстоящото посещение на Джон Кери, Вигенин обясни, че това е част от обиколките на американския държавен секретар и нищо специфично няма в него. „Един от важните въпроси, които ще бъдат поставени по време на неговото посещение е за визите за български граждани“, категоричен е Кристиан Вигенин.