Янаки Стоилов: Курсът на БСП към по-твърда опозиционна линия трябва да се развива

Янр 11, 2015 Новини БСП 0 886

„Курсът на БСП към по-твърда опозиционна линия трябва да се развива и задълбочава

„Курсът на БСП към по-твърда опозиционна линия трябва да се развива и задълбочава. Това трябва да стъпва върху принципите на равенството и социалната справедливост, т.е. да се провежда една ясна социалистическа лява политика.” Това каза пред БНР заместник-председателят на БСП и на Народното събрание Янаки Стоилов. Той допълни, че това включва продължаване на опитите България да премине към прогресивна политика. „Ние ще модифицираме нашите виждания за облагането на доходите на физическите лица, но прогресивната политика трябва да проникне и в други области - в земеделието по отношение на начина на разпределяне на субсидиите в полза предимно на по-малките и средните производители“, обясни той. Стоилов обърна внимание, че през тази година са били замразени 14 социални плащания, които засягат значителни групи в обществото. Друга тема, която засегна народният представител е антимонополната политика, която трябва да наложи по-силно регулиране в тези сектори и заедно с това да защити българските производители и потребители. „Обръщаме внимание върху механичния подход, който прилага правителството по отношение на европейския инвестиционния план. Не може просто изпаднали по едни или други причини проекти да бъдат вкарвани в тази програма, защото тя има по-различна насоченост и второ - България трябва види в европейските механизми възможности за икономически напредък и разпределяне на възможностите сред повече лица. За мен е странно, че тези проекти не са коментирани с българския бизнес, за да могат те наистина да съдействат за някакъв тласък“, подчерта Стоилов. Той допълни, че БСП ще проведе такива консултации и заедно с представители си в ЕП ще предложи по-добър подход.
 
По повод предстоящото посещение на държавния секретар на САЩ Джон Кери у нас, Стоилов заяви, че правителството все още не е изпратило информация. По неговите думи обикновено винаги след такива посещения България се оказва изправена пред допълнителни ангажименти, в редица случаи с поемане и на допълнителни рискове. „Мисля, че е редно да се кажат поне областите на тези разговори, тъй като смятам, че тази визита ще се впише в някакъв по-широк контекст на процесите, които се развиват в Югоизточна Европа“, поясни той.
 
Миналото правителство направи прелом в овладяването на бежанската вълна
 
Според Янаки Стоилов миналото правителство е направило прелом в овладяването на бежанската вълна. „България беше напълно неподготвена за нея. Не знам дали вече не се превръща в критерий  това, че ако не си се справил със задачите, които са ти възложени- това е най-добрият атестат, за да получиш отново възможност, за да заемаш една или друга длъжност“, коментира социалистът. По неговите думи е необходима по-координирана политика и на европейско ниво, и между България и Турция. Според него е необходимо доизграждане на защитното съоръжение, което е било силно оспорвано не само от гледна точка на неговите финансови параметри, но и като един от начините за противодействие.
 
Всички наши структури действат недостатъчно ефективно
 
За предлаганите от министъра на вътрешните работи промени в законодателството за сигурността, Янаки Стоилов заяви, че ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ не е подкрепила поправките  в Закона за МВР. „Всички наши структури действат недостатъчно ефективно. Самият факт, че България се оказа напълно изненадана от това, което стана по отношение на обявеното спиране на „Южен поток" показва, че ние нямаме служби, които са в състояние- изпреварващо да подготвят българските политици за важни решения“, каза Стоилов. По неговите думи по подобен начин стоят нещата и във вътрешната сигурност, затова тези служби не трябва да бъдат използвани за странични цели, а те да работят за сигурността на гражданите и страната.
 
България губи все повече възможности и трябва да разчита на собствените си сили
 
Янаки Стоилов е на мнение, че България губи все повече възможности и трябва да разчита на собствените си сили. „Новата година се посреща със съкращаването на десетки пътни превози по жп линиите и се създават условията отново да се задвижи темата за приватизацията на „Товарни превози“. Това е тема, която ние ще повдигнем и ще искаме информация къде проблемите са най-остри. Необходимо е да се обсъди и със синдикатите. Затваря се ТЕЦ „Варна“. Нарастват проблемите“, подчерта народният представител. Според него при сегашната ситуация на изострящи се противоречия и задълбочаване на проблемите в ЕС от всички посоки, ние се оказваме без перспективи, ако не потърсим резерви.
 
Това не е само трагедия за много хора, това е травма за цялото общество
 
Стоилов коментира и атентата срещу сатиричното издание „Шарли ебдо". „Присъединявам нашия глас на подкрепа към това шествие в Париж. В него ще участва и ръководството на ПЕС. Това не е само трагедия за много хора, за техните близки- това е травма за цялото общество“, каза той. Стоилов е категоричен, че трябва да отречем екстремизма във всичките му форми, но заедно с това да разберем, че е необходимо много по-голямо уважение и зачитане на интересите на различните. „Нуждаем се от свят, който да установи диалог между нациите и цивилизациите, който постепенно да ограничава тези конфликти“, заключи Янаки Стоилов.