Атанас Зафиров: 67 481 180 лв. ще раздаде правителството на свои - за сметка на централния бюджет

  “Стана ясен размерът на т

  “Стана ясен размерът на т.нар. „допълнителни разходи/трансфери“, които правителството ще раздаде под формата на коледни изненади за избрани сектори и ведомства. Парите са за сметка на централния бюджет и общият размер за щастливците е  67 481 180 лв.”. Това се казва в позиция на народния представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Зафиров. В нея се подчертава, че Бургас липсва в този списък, но за сметка на това, други общини на ГЕРБ са добре представени – Пловдив, Варна, Велико Търново и Столична община. „Това, разбира се, е нищо на фона на онези 4 млн. лв., които преди няколко дни кабинетът и послушното мнозинство в НС подариха на една частна немска фирма. Все пак тези пари остават в България”, заявява в позицията си Зафиров. Той е възмутен, че управляващата коалиция раздава пари при неясни критерии, а не е приела нито едно разумно предложение на БСП за корекции в бюджета на държавата за 2015г. Зафиров припомня, че чрез процедурни хватки и безпардонно водене на заседанието, не е дадена възможност БСП да обоснове своите предложения.

 

Трябва да се отделят средства за спасяването на манастира „Св. Георги Зограф” 

          В позицията се допълва, че сред тези предложения е  – държавата да пренасочи 3 000 000 лв. от резервният фонд за бедствия и аварии, в размер на около 70 000 000, в полза на довършване ремонта на една българска светиня – Светогорския манастир „Св. Георги Зограф“.  Текстът на позицията е допълнен от изказването, което Зафиров не е могъл да направи от парламентарната трибуна. Припомня се, че благодарение на кабинета на Станишев и правителството на Пламен Орешарски вече се работи по благоустройство на манастира. „На тези наши колеги, които обикновено заиграват с темите патриотизъм, родолюбие, традиции -искам да припомня, че Атон е светилник , бранещ християнството. Това не означава толериране на една религия за сметка на други, защото за  никого не са тайна огромните външни потоци от средства, които текът към редица други религиозни култове в България, за сметка на тоталното безпаричие и недоимък в Българското Православие”, се казва още в позицията.  

ПОЗИЦИЯ 

На Атанас Зафиров – народен представител от ПГ на „Коалиция БСП лява България“ в 43 – тото НС

Днес стана ясен размерът на т.нар. „допълнителни разходи/трансфери“, които правителството ще раздаде под формата на коледни изненади за избрани сектори и ведомства. Парите са за сметка на централния бюджет и общият размер за щастливците е  67 481 180 лв.

Бургас липсва в този списък, но за сметка на това, други общини на ГЕРБ са добре представени:

 - по бюджета на община Пловдив за доизграждане на обект „Спортен комплекс”, в жк „Тракия” - 1 363 438 лв. ;

- по бюджета на община Варна за реконструкция на зала „Конгресна“ в Дворец на културата и спорта – 9 797 000 лв.;

- по бюджета на община Долна баня – 128 355 лв.;

- по бюджета на община Велико Търново за поддръжка на първи, втори и трети клас пътища, които преминават през населени места на територията на общината – 590 931 лв.;

И, разбира се – най важното - по бюджета на Столична община за изграждане, реконструкция и рехабилитация на пешеходни алеи и тротоари в Банкя – 1 131 316 лв.

Не беше отдавна времето – преди около година, когато народните представители от ГЕРБ Бургас проглушиха света със сметки, колко получил Бургас, колко Варна в подобна ситуация. Тогава имаше какво да се съпоставя, сега резултатът е Десет милиона на Нула. Но смееш ли да гъкнеш – ще вземе някой да помисли, че се бунтуват срещу Банкя…

Не са забравени и любимото на премиера МВР – 30 милиона, и - забележете - по бюджета на МО - 10 милиона лв. за погасяване на просрочени задължения на Военномедицинска академия към доставчици, за издръжка и капиталови разходи. Припомням, че за награда и задължения от 120 000 000 , началникът на ВМА ген. Тонев стана депутат от ГЕРБ и шеф на здравната комисия в НС.

Това, разбира се е нищо на фона на онези 4 милиона лева, които преди няколко дни кабинета и послушното мнозинство в НС подариха на една частна немска фирма. Все пак тези пари остават в България. Провокиран съм за тази позиция от начина, по който управляващата коалиция раздава пари, а не прие нито едно разумно предложение на БСП за корекции в бюджета на държавата за 2015г. Нещо повече – чрез процедурни хватки и безпардонно водене на заседанието не ни дадоха дори възможност да обосновем своите предложения. Ако го бяха позволили , щяха да чуят разумни предложения и по-важното – възможности за по-високи приходи в бюджета.

Щяха да чуят и едно от моите предложения , а именно – държавата да пренасочи 3 000 000 лв. от резервният фонд за бедствия и аварии/ в размер на около 70 000 000/ в полза на довършване ремонта на една българска светиня – Светогорския манастир „Св. Георги Зограф“. По тази причина публикувам текста на моето нечуто от трибуната изказване, с надеждата никога повече управляващите да не си позволяват да не дават трибуна на един Български народен представител. 

Уважаеми г-н Председател, уважаеми колеги,

Има известна символика в това, че една от първите дискусии по бюджет 2015 е по тема и предложение, свързани с духовността и вярата. И ако авторите на този бюджет искат да ни убедят в неговата адекватност в това отношение, то предлаганата от нас поправка, касаеща осигуряването на средства за довършване ремонта на българския манастир“ Св. Георги Зограф“ на Света Гора, би трябвало да бъде гласувана с пълно единодушие в тази зала. Още повече, че забележете – ние предлагаме тези средства да бъдат за сметка на резерва за бедствия и аварии. И ако тези предложени средства за бедствия са  все пак в условията на хипотеза, то бедствието, кризата в българската духовност и нравственост вече са факт. Това е проблем, касаещ бъдещето на българската нация и елемент от националната ни сигурност.

И какво по - универсално лечение на това заболяване от инвестиция в духовно наследство, в родова памет, в култура. Българският манастир „Зограф“ не е просто религиозен център, не е просто един от многото такива. Този манастир е символ – носител на хилядолетна традиция, неопетнен от разкол, ерес – това е един светилник, вдъхващ надежда и упование не само във вярващите , но и във всяка българска душа.

Добре е да признаем, че през последните няколко години държавата беше абдикирала от подкрепата си за манастира, като последните по-сериозни финансови инжекции – от 2 и 1 милион евро бяха направени по времето на кабинета Станишев , плюс една значителна сума от кабинета Орешарски.А по манастира усилено се работи – както по външната украса ( реставрация на древни стени, огради, изграждане на нови), така и по вътрешното благоустройство на стаи и помещения, новата манастирска библиотека, покриви на църкви, битови помещения и т.н. Всичко това отнема значителен финансов ресурс. Ето защо нашите братя монаси се нуждаят от тази подкрепа и аз призовавам българското Народно събрание да гласува това наше предложение. А на тези наши колеги, които обикновено заиграват с темите патриотизъм, родолюбие, традиции искам да припомня, че Атон е светилник , бранещ християнството. Има много теории, че Атон може да се превърне в новия духовен център на човечеството, че оттам ще тръгне духовното прераждане на света. Ето защо, ние сме длъжни да дадем своя дан в това Богоугодно начинание.

И забележете, това не означава толериране на една религия за сметка на други, защото за  никого не са тайна огромните външни потоци от средства, които текът към редица други религиозни култове в България, за сметка на тоталното безпаричие и недоимък в Българското Православие.

 В заключение – не гледайте на това предложение и ефекта от него тясно партийно или верски , става въпрос за национален дух и себеуважение. За история и традиции.