Кристиан Вигенин: БСП защитава разума в този парламент

Дек 22, 2014 Новини БСП 0 805

„Трябва да има чуваемост и за аргументите на опозицията

„Трябва да има чуваемост и за аргументите на опозицията. Въпреки заявките за един друг подход, с постоянните искания за прекъсване на дебатите, не ни дадоха възможност да изкажем своите аргументи по бюджетите. Ако това продължава, не очаквайте от наша страна конструктивно поведение, защото то зависи от управляващите“. Това заяви пред BTV народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и секретар на НС на БСП Кристиан Вигенин. Той каза, че БСП стои зад идеята за сезирането на КС за реформата в пенсионното осигуряване. По думите му ПГ НА БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ трябва да осмисли добре идеята. Вигенин подчерта, че БСП няма достатъчните 48 гласове, за да сезира сама КС, а много фактори в НС са показали, че мнението им е променливо и не може да се разчита на тях. Депутатът от левицата напомни, че президентът щял да налага вето, но не го е направил, както Радан Кънев е щял да сезира КС, но се е разбрал с Борисов. „Не е разумно да се взимат решения, които после не могат да се реализират. Взимането на бързи политически решения с цел евтина политическа реклама, не е присъщо на БСП“, категоричен бе той.

            „След шока от изборите, БСП е в различен режим на работа и противоречията са отстъпили на заден план. Нашата парламентарна група е все по-единна и по-активна. Ако продължаваме така, много скоро като единствена сериозно опозиция ще имаме и по-добър образ в обществото“, подчерта депутатът от левицата. Вигенин коментира, че БСП е останала единствената партия, които защитават разума в този парламент. Той подчерта, че с гласуването си в зала ДПС е спасило ключови теми на Борисов и правителството му и допълни, че трябва да се внимава с такива прегръдки с ДПС.

 

Ние страдаме от санкциите срещу и от Русия

            Вигенин заяви, че  БСП стои твърдо зад своето предложение за преразглеждане на санкциите срещу Русия и настояването правителството да предложи план за тяхното поетапно отпадане. Той подчерта, че тези санкции не са постигнали своите политически цели, а всички ние плащаме цената. „Трябва ясно да изразим нашето несъгласие, защото санкциите напрактика вредят на нас и санкциите от страна на Русия също ни вредят“, категоричен бе бившият външен министър.

            По думите му „Южен поток“ също е една от жертвите на влошените отношения между ЕС  и Русия. „Това е поредният проект, в който нямаше достатъчно прозрачност трябва да се борим за повече прозрачност, защото това е един от големите проблеми на България“, каза още той. Вигенин заяви, че имаме нужда от гаранции, че един такъв проект е ефективен и е в интерес на България.

            Помолен да коментира новите атаки от 7 посланици към съдебната ни система, Вигенин заяви, че това трябва да бъде отчетено, но не трябва да е определящо. „Част от посланиците, които са подписали тези критики, са именно от онези страни, които спират приемането ни в Шенген“, изтъкна той. Според него излишно са били надути фанфари за посещения на Борисов и заявки за Шенген и механизма за сътрудничество и проверка. „Теза два въпроса са част от пълноценното ни интегриране в ЕС и управляващите трябва да се съсредоточат върху тях. Нашето правителство постигна не малко без да бие камбаните по тези въпроси“, заключи Кристиан Вигенин.