Корнелия Нинова: Бюджет 2015 се прие набързо, без коментари и дискусия

Дек 22, 2014 Новини БСП 0 830

„Бюджетът за 2015г

„Бюджетът за 2015г. се прие не както трябва – трите бюджета за ден и половина, управляващите не дадоха възможност на опозицията да защитим предложенията си, прие се набързо, по нощите, без коментари, без дискусия“. Това заяви в сутрешния блок на БТВ зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова. Основните критики, които отправи тя към бюджета, са, че с него няма да има развитие на икономиката и производството, защото заложеният 0,8% ръст е нищо, т.е. икономиката „замръзва“ на нивото, на което е сега. Според нея няма да има и нови работни места, тъй като безработицата също в число е такава, каквато е през 2014г. Нинова допълни и че много се задлъжнява – 8 млрд. нов дълг. Като друг минус на бюджета Нинова посочи и замразяването на много социални плащания, като някои социални придобивки дори са отнети. „Не съм съгласна, че това е единственият възможен бюджет и ние предложихме реалистични алтернативи, не популистки. Например – всички тези социални плащания и увеличение на социалните плащания можехме да постигнем само с една мярка – увеличение на максималния осигурителен праг на 3000 лв., вместо на 2600, което означаваше 130 млн. лв.“, обясни Нинова.

Нямаме анализ колко пари има в частните фондове и какъв ще е ефектът, ако се прехвърлят в НОИ

Корнелия Нинова заяви, че няма анализ колко души засягат промените в пенсионната система, колко пари има в частните фондове и ако се прехвърлят в НОИ какъв ще е ефектът върху дефицита в НОИ, върху бъдещите пенсии на тези хора. „Ние имаме нужда от тази информация, за да вземем решение“, категорична бе тя. Депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ разкритикува и начина и формата, по които са били направени тези промени – в последния момент, без дискусия с Тристранния съвет, с политически партии, с парламент. Относно избора, който стои пред младите хора между частни фондове и НОИ Нинова заяви, че такъв се прави, когато има информация, какво се случва в единия и другия вариант, а към момента такава информация няма. На въпрос дали техните пари автоматично ще бъдат насочени към НОИ, Нинова обясни, че няма да бъдат, но ако те преценят, че парите им трябва да отидат там това означава, че те отиват в общата маса от средства, които днес платени, другия месец отиват за пенсии на сегашните възрастни хора, а не някога да си ги получат като своя лична пенсия.

Според Нинова един от сериозните въпроси е достатъчно сигурни ли са частните фондове, за което също няма информация. „Ние от БСП поискахме две неща – КФН, органът, който следи тези фондове и ги контролира, да дойде в парламента и да ни информира какво е тяхното състояние. Това означава колко пари има налични в тях, колко държавни ценни книжа и какви по вид са закупени, какво недвижимо имущество са закупили, т.е. общата финансова картина“, заяви депутатът. По думите й второто предложение на левицата е да се направи комисия в парламента, която да се занимае със състоянието на фондовете.

Попитана дали БСП ще атакува промените в Конституционния съд, Корнелия Нинов отговори, че на вчерашното си заседание Националният съвет на левицата е възложил на парламентарната група да обмисли, да разгледа аргументите и да реши.