Румен Гечев: Не може да се решават съдбите на 4.5 млн. души за една нощ без никакви разчети

Дек 22, 2014 Новини БСП 0 822

Зам

Зам.-председателят на Комисия по бюджет и финанси в НС и народен представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Румен Гечев заяви в студиото на Нова телевизия, че не може да се решават съдбите на 4.5 млн. души за една нощ без никакви разчети. „Всяко управленско действие има причина и мотив. Обърнете внимание какво става – ГЕРБ дори не са говорили с колегите си в управлението. Това е нечувано в управлението на Европа и света“, каза той.

„Без да предупредиш партньорите си, ти внасят в Бюджетна комисия текстове, касаещи 8 млрд.лв. Това показва, че тук има заговор“, допълни той. Гечев коментира, че в един хубав ден, даже през нощта между понеделник и вторник, някой се е сетил, че хората можели да имат избор и попита по каква причина. „Имаме проблеми във фондовете или има протести?“, подчерта той. Според него причината е, че те искат да си осигурят допълнителни средства в бюджета. „Срамното е, че става изведнъж без никакви разчети“, каза народният представител. Той е на мнение, че се създава ситуация, в която започват да се хвърлят съмнения върху пенсионните фондове. „Не ги защитавам, но не е ли разумно да се изчака 3 месеца, за да се анализира цялата пенсионна система. Нека се види какви са проблемите и тогава да се взима решение“, поясни той. По неговите думи вече се появяват играчи, които да насъскват хората срещу фондовете. „Ние сме категорично против съдбите на 4.5 млн. души да се разиграват за една нощ, без никакви разчети, само с някакви гадания какво става“, уточни депутатът. Той допълни, че според БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ си има държавни институции, които осъществяват надзор и ще поискат и външен одит на пенсионните фондове.

          „По едни или други причини не се получи опитът на ГЕРБ да злоупотребят с близо 8 млрд. лв. на българските граждани. 60% от парите за пенсии идват от държавния бюджет, като накарате хората да си прехвърлят част от парите от пенсионните фондове в бюджета, вие осигурявате средства от бюджета. Тези средства се изразходват“, обясни Гечев. Той е категоричен, че хората нямат право на избор, защото според закона веднъж ако се преместиш в НОИ, не може да бъде направена втора стъпка обратно. Народният представител припомни изказване на Горанов, според което тези пари ще бъдат използвани за покриване на бюджетния дефицит и за плащане на държавния дълг. „Това са акции на спасение на пълния провал, който те стигнаха и не можаха да си прокарат решението“, коментира той.

          По темата за КТБ Румен Гечев обясни, че според статистиката три пъти са се качили активите й по времето на колегите от ГЕРБ. Той припомни и че, държавните фирми под строй са изпратени в тази банка. „Как така всички министри си пращат фирмите в КТБ? Само премиерът може да им нареди, никой друг. И никой не го пита защо и срещу какво“, заключи народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.