Красимир Янков: Парадокс е, че Цветанов е вносител на промените в Закона за МВР

Дек 18, 2014 Новини БСП 0 812

  Управляващите нарушават логиката за съвременен модел на национална сигурност

 
Управляващите нарушават логиката за съвременен модел на национална сигурност. Това заяви народният представител от ПГ на  БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Красимир Янков по време на обсъждането на промените в Закона за МВР. 
 
"Връщането" на ГДБОП в МВР не е просто механизъм за трансформация на едно звено от една структура в друга”, допълни той. Според него със сливането на ДАНС и ГДБОП са били постигнати две цели: Държавна агенция „Национална сигурност” не просто да регистрира процеси, а да реагира бързо и адекватно да противодейства в защита на обществото. „Задачи от типа на установяване и неутрализиране на структури от мрежата на „Ислямска държава в Ирак и Леванта” (ИДИЛ) могат да се решават само с такъв модел”, обясни той. 
 
Като втора цел за изваждането на  ГДБОП от МВР, Янков посочи нуждата тя повече да не бъде използвана като инструмент за увеличаване на властовия капацитет на управляващите. „Тя трябва да е служба, подлежаща на пряк парламентарен контрол. Именно затова ръководителят на ДАНС трябва да се избира от Народното събрание, при една публична прозрачна процедура, а не да бъде назначаван от когото и да било”, коментира народният представител.
 
Промените в Закона за МВР сега са прибързани
 
Красимир Янков припомни, че Законът за МВР е приет през юни 2014 г. и редица реформи, произтичащи от него са все още в процедура на въвеждане, съобразно регламентираните срокове. „Това означава, че няма как към момента да се даде пълна оценка и да се направи анализ доколко този закон е изчерпателен и създаващ оптимални условия за работа на ведомството”, поясни той. Янков е на мнение, че каквито и да било промени на този закон сега могат да се охарактеризират само като прибързани или по-точно опит за пригаждане на системата на МВР към модел-реставрация на предишния мандат на кабинета „Борисов”. 
 
„Тази реставрация започва още с парадокса, че Цветан Цветанов е вносител на промените в Закона за МВР и е член на Комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специални разузнавателни средства и достъпа до данните по закона за електронните съобщения. Това е човек, срещу който има и заведено дело за нарушения, свързани със СРС, в качеството му на министър на вътрешните работи”, подчерта Янков.
Народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ коментира и друго предложение – ръководните нива в МВР и ДАНС да бъдат върнати към конкурсното начало. „Това е метод за въвеждане на косвени критерии, подлежащи на манипулиране или пък неотразяващи в пълнота качествата и недостатъците на кандидатите”, обясни той. 
 
Янков обърна внимание и на една наглед дребна, но съществена промяна в закона – начинът за носене на нагръдните знаци от полицаите по време на охрана на масови мероприятия. „С тази поправка вие се опитвате да насочите общественото внимание към личната отговорност за поведението и действията на служителите по време на изпълнение на техните задължения”, каза той. Според него отговорността в МВР обаче е по вертикала. 
 
„При нарушаване на правата на гражданите, използване на прекомерна сила или каквото и да било друго нарушение, последствията са, както за редовия полицай и преките му ръководители, така и за професионалното ръководство, включително до министъра на вътрешните работи. Идентификацията на редовия полицай е само малка част от прозрачността в работата на органите на МВР. По-важна е идентификацията на това, което ще произтече от вашите промени. И тя ще настъпи скоро”, заключи Красимир Янков.