Ангел Нейденов: Има начини за преструктуриране на бюджета, за да не се стига до съкращения на 4000 души в отбраната

Дек 17, 2014 Новини БСП 0 856

“Основният недостиг на средства в сферата на отбраната е по отношение на личния състав, което може да наложи съкращения

“Основният недостиг на средства в сферата на отбраната е по отношение на личния състав, което може да наложи съкращения. Това е опасност за повече от 4000 човека.” Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Ангел Найденов в студиото на ТВ7. Той обаче смята, че има начини за преструктуриране на този бюджет, за да не се стига до съкращения- администрацията в МО е 1600 човека. „Колко ще съкратите, за да компенсирате един недостиг от 77 млн. за издръжка на личен състав?“, попита народният представител.

По темата за възможността да бъде наложен на България мониторинг от НАТО заради изоставането в модернизирането на армията, Найденов коментира, че се съмнява да е възможен такъв механизъм само и единствено по отношение на нашата страна. Той обясни, че такъв мониторинг съществува и се прави на всеки 2 години. „Ние получихме тази оценка и там има съответните препоръки. Една част от тях са с гриф „Секретно“. Има абсолютно неудовлетворителна оценка по отношение на България тъкмо заради постоянния недостиг на средства, с които се характеризират бюджетите за отбрана“, изтъкна Найденов.

Бившият военен министър е на мнение, че вторият голям удар е по отношение на капиталовите разходи и на средствата за модернизация на армията. „Има 58 млн.лв -както за ново въоръжение, така и за ремонт и поддръжка на техника- при положение, че са необходими повече от 160 млн. за реализация на проектите. Това, че нямаме пари, не означава, че можем да поемем ангажименти, които след това не изпълняваме“, категоричен е той. Според него този бюджет означава и бламиране на президента и върховен главнокомандващ, който е поел тези ангажименти от страна на държавата на срещата на върха през септември в Уелс.

По повод изказването на Константин Тренчев, че българската армия се състои от „торбари, тъпанари, които тежат по 120 кила и не могат един военен преврат да направят“, Найденов коментира, че това е скандално, дълбоко обидно и абсолютно невярно. „В него виждам незаслужена ирония и пренебрежение към българските военнослужещи“, допълни той. Според него в армията има хора, които заслужават уважение и имат достойнство и те демонстрират своята отговорност и начин, по който изпълняват задълженията си всеки ден. „Имал съм възможност да подчертая десетките операции, спасените хора и имущество, благодарение на тяхната намеса и тяхното участие. Те са винаги на първата линия“, каза той и подчерта високите оценки от наши партньори, дадени за начина, по който българските военнослужещи изпълняват своите задачи и отговорности.

Няма да подкрепим предложенията за пенсионната реформа

„Няма да подкрепим предложенията за пенсионната реформа, включително и това- за увеличаване на стажа и по отношение на частните пенсионни фондове“, заяви Найденов. Той е категоричен, че това е достатъчно сериозно решение, за да бъде направено по начина, по който сега го правят управляващите – „един неделен следобед, събира се група при министър-председателя и 8 млрд. ще прелеят към Националния осигурителен институт“. Той попита защо след като има поставен срок до 31 март да се обсъди като цяло пенсионната реформа, се избързва с решението за тези пари сега?