ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ напусна пленарна зала

Дек 17, 2014 Новини БСП 0 1153

Румен Гечев: Висша наглост е да се отстрани висш държавен служител от пленарна зала   “Напускаме парламентарна зала, защото се случи нещо нечувано

Румен Гечев: Висша наглост е да се отстрани висш държавен служител от пленарна зала

  “Напускаме парламентарна зала, защото се случи нещо нечувано. Мнозинството не допусна ръководителя на Сметната палата на Република България в пленарна зала при обсъждане на закона за палата, защото го е страх от него.”   Това заяви от парламентраната трибуна при излизане на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ депутатът от левицата Румен Гечев. По думите му е висша наглост да се отстрани висш държавен служител от пленарна зала, когато се обсъжда съдбата на поверената му институция.

Румен Гечев подчерта, че безпрецедентно в новата история, в рамките на 4 години ни се предлага трети закон за Сметната палата. „Защо се прави това, за политическо възмездие и реваншизъм ли?”- попита той. Според него не е ясно и какъв модел се предлага с този закон, тъй като осен политическо решение за смяна на органа, други мотиви няма. Депутатът от левицата заяви, че се предлага един закон, писан на коляно.

 

Ликвидира се Сметната палата като колективен орган

 Румен Гечев припомни, че през 2010г. без обсъждане по същество на дейността на Сметната палата, ГЕРБ са отменили закона, с който България бе приета в ЕС и  сега отново без никакви мотиви и сравнителен анализ се ликвидира Сметната палата като колективен орган, като се заменя с председател и двама зам.-председатели. „Няма колегия, защото председател и 2-та зам.-председатели са в йерархична връзка. 3 години този модел  показа своята неефективност и силна политическа зависимост”, категоричен бе Гечев. С предложението за взимане на решенията с единодушие се създава и предпоставка за блокиране на дейността на палатата – при липса на един от тримата, при наличие на конфликт на интереси или непостигане на съгласие.

„При 9 членната колегия при колективни решения- това блокиране няма как да стане”, каза още той. Според него въведените изисквания за образование и квалификация, само в областа на одита, финансовия контрол и счетоводство са крайно ограничение на квалификацията, каквото няма в Европа, а Сметната палата не изпълнява само одитни функции. По думите му сегашните членове са доказани професионалисти, отговарящи на всички изисквания.