Илияна Йотова към EK: Българите не трябва да са жертви на предизборни кампании в чужбина

Дек 16, 2014 Новини БСП 0 1225

  „Антиимигрантската политика във Великобритания, внушенията срещу страни от Източна Европа, крайните изказвания на френски политици против членството на България и Румъния в Шенген, ксенофобските настроения изместват европейските правила и създават нови разделителни линии и недоверие“

 
„Антиимигрантската политика във Великобритания, внушенията срещу страни от Източна Европа, крайните изказвания на френски политици против членството на България и Румъния в Шенген, ксенофобските настроения изместват европейските правила и създават нови разделителни линии и недоверие“. Това заяви евродепутатът от левицата Илияна Йотова по време на декемврийската пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург. 
 
Според Йотова миграцията се е превърнала в предизборна тема и аргумент за политически боричкания, опасен флирт с гражданите и заиграване със страховете на хората за работни места и социални гаранции. „Нито един политически аргумент, нито една политическа цел не може да оправдае подобна политика“, категорична бе Йотова. В момента са нужни координирани действия и отделни правителства и политици в Европа се опитват да блокират изхода от кризата, смята тя. Евродепутатът призова Европейската комисия да защити правото на българите за свободно движение и правото им на труд в целия Европейски съюз.
 
Очаква се в сряда ЕК да представи пред евродепутатите работната си програма за следващата година. „Очаквам ясен ангажимент на еврокомисарите за защита на нашите сънародници от дискриминация, където и да е в ЕС. Българите, които вадят хляба си с достоен труд, не трябва да бъдат заложници на нечия предизборна кампания и да бъдат заклеймявани като „социални туристи“, сподели Илияна Йотова след изказването си в пленарна зала.