Михаил Миков: Избрали сме да бъдем в опозиция, нямаме основание да преосмисляме това

Дек 16, 2014 Новини БСП 0 2268

  БСП ясно е заявила своята позиция да бъде опозиция и няма основание да я преосмисля

 
БСП ясно е заявила своята позиция да бъде опозиция и няма основание да я преосмисля. Това заяви на пресконференция председателят на НС на БСП и на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ  Михаил Миков. Той бе категоричен, че трябва да е много ясно кой какъв е в политическото пространство. 
 
Лидерът на левицата обясни, че ГЕРБ прокарва дясна политика по отношение на осигуряването: подоходните групи пак са пощадени за сметка на отнемането на необлагаемия доход на работещите бедни – хората с минимална работна заплата. „Как може това да се подкрепя, не само от БСП, а въобще?”, попита Михаил Миков.  
 
По думите му разумна стъпка е осигурителният доход да се определя върху 3 000 лв. Според него обаче, грижата за Националния осигурителния институт и тежестта трябва да се разпределят справедливо и хората с по-високи доходи да поемат по-голяма част от нея. 
 
Работникът е по-слабата страна и законът трябва да се съобразява с това
 
По темата за умишленото укриване на осигурителни вноски Миков коментира, че мерките срещу него може да бъдат подкрепени. Според него обаче отговорността за това не може да бъде солидарно споделена между работодателя и работника. „Работникът е по-слабата страна, особено в условия на висока безработица и законът трябва да се съобразява с това”, категоричен бе лидерът на социалистите. 
 
Михаил Миков подчерта също, че оздравителните процеси в партията текат и тази седмица са приключили отчетно-изборните конференции и Сандански, Гърмен и Девня. Той поздрави новоизбраните председатели. Като друга такава мярка Миков посочи и приемането на правилник на Младежката организация на БСП, което ще стане на Националния съвет на партията и ще допринесе за укрепване на младежката структура. 
 
Корнелия Нинова: ГЕРБ прехвърля тежестта на бюджета върху най-слабите. Възможен е друг бюджет – реалистичен, не популистки
 
„Философията на бюджета на ГЕРБ е тежестта да се прехвърли върху най-слабите. Нашата философия е обратната – да се търси ръст в икономиката, хората с по-високи доходи да поемат солидарно по-голяма тежест и държавата да продължава да помага на бедните и слабите, както правихме през последната година”. Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията. Според нея може да има и друг бюджет за 2015 г., различен от предложения от правителството. „Той не е популистки, а е реалистичен“, каза тя. 
 
Нинова обясни, че в приходната част се предлага да се завиши ръстът на БВП от 0.8% на 1.7% и се аргументира с  прогнозата на МВФ, Европейската банка за възстановяване и развитие и на служебния кабинет, който дори е бил за 2.6%. „Друг аргумент е, че през първите 6 месеца на тази година имахме реален ръст от 2%. Няма данни, които да сочат такова сриване освен едно – правителството залага по-ниски показатели, за да реализира по-високи приходи и да ги харчи, както намери за добре, без това да минава през парламента. Нашето предложение означава 750 млн. повече“, уточни Корнелия Нинова. 
 
Друго предложение на БСП, което да осигурява повече пари в държавата, е да се повиши максималният осигурителен праг на 3 000 лв., докато правителството предлага той да бъде 2 600 лв. „Тук имаме социален, политически и финансов аргумент – хората с по-високи доходи да се осигуряват на по-висок праг, а в бюджета на НОИ ще влязат 130 млн. повече. По този начин помагаме да се реши част от проблема с дефицита в НОИ“, подчерта тя.
 
През разходите в бюджета могат да се правят политики
 
Корнелия Нинова е на мнение, че през бюджетните разходи могат да се правят политики. „В момента просто се режат механично разходи, за да се върже едно салдо в бюджета. Предлагаме да се възстанови програмата за регионално развитие,  която ние започнахме в първия мандат и там да отидат 250 млн. лв.“, каза тя. Според Нинова това е грижа за малките населени места и преодоляване на различията им с по-големите градове. 
 
„В социалната сфера предлагаме да се замрази стажът и възрастта за пенсиониране такива, каквито са в момента. Изискването към нас от Европейската комисия да вдигаме стаж и възраст не съответства на статистиката в Европа”, категорична е тя. По нейните думи гражданите в европейските страни се пенсионират средно 3 години по-рано, отколкото в България към момента и получават пенсия 7 години повече заради продължителността на живота. „А за вопъла, че няма пари в бюджета на НОИ, ние предлагаме алтернатива как да се осигурят – чрез повишаване на максималния осигурителен праг, чрез повишаване на работните места и чрез осигуряване на по-голяма събираемост на осигурителните вноски. Обсъдихме с КНСБ и най-вероятно ще подкрепим на второ четене криминализирането на умишленото укриване на осигурителни вноски“, допълни народният представител.
 
Нинова обясни, че друго предложение е идеята за ранно пенсиониране – ако на някой не му достигат 2 години стаж или възраст, да може да се пенсионира с 0.4% по-ниска пенсия. „Много хора в България са в предпенсионна възраст. Никой не ги иска на работа, защото са стари, а пенсионната система не ги поема, защото са млади. Тези хора са без абсолютно никакъв доход. Това предложение не влияе на парите в НОИ“, уточни тя.
 
Социалните плащания трябва да последват ръста на минималната работна заплата
 
Според зам.-председателя на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ социалните плащания трябва да последват ръста на минималната работна заплата и това да касае онези 14 социални плащания, които правителството е замразило: обезщетенията за отглеждане на дете между 1 и 2 години, парите за децата с увреждания, за близнаци, детските надбавки за първо дете да станат от 35 на 50 лв. „Предлагаме още осигуровките на земеделските производители да не се покачват от 240 на 420 лв. Това няма да постигне ефектът, който се гони“, категорична е тя. Според Нинова практиката е показала, че когато се вдигат рязко такива вноски, обикновено пада събираемостта. „Тези хора спират да си плащат. За земеделец на месец това означа 65 лв. повече“, уточни Корнелия Нинова.
 
„Против сме и дългът да се увеличава с толкова много. 8 млрд. лв. нов дълг е страшно задлъжняване, което в годините се трупа върху гърба на най-бедните хора, които трябва да го връщат с лихвите“, заключи Корнелия Нинова.