Дора Янкова: Общините ще бъдат финансово ощетени от унифицирането на цените за зимно поддържане

Дек 12, 2014 Новини БСП 0 957

  „Не бива да се унифицират договорите за поддръжка на републиканските пътища”

 
„Не бива да се унифицират договорите за поддръжка на републиканските пътища”. Това заяви депутатът от БСП лява България и зам.-председател на Парламентарната комисия по  регионална политика Дора Янкова. Според нея поправките в закона, предложени от ГЕРБ за зимно поддържане, са във вреда на целия процес по зимното поддържане, основния ремонт и другите дейности по републиканската пътна мрежа на територията на общините. Янкова смята, че трябва да се допусне отклонение - общината да се споразумее с АПИ и тя да я поеме тази дейност. Янкова бе категорична, че промяната на закона ще повлияе както на зимното поддържане, така и на състоянието на пътната мрежа. През градовете АПИ трябва да поеме отговорността за основния ремонт, рехабилитация и поддръжка на самата държавна пътна инфраструктура, смята Янкова. Според нея управляващите не искат да проумеят рационалния подход и правят лошо законодателство въз основа на няколко частни случая. „Припомням, че пред сдружението на общините госпожа Цачева каза: "Ще бъда човекът, който ще пресича инициативите на депутати, които правят лошо законодателство и вредят на интересите на общините". Тази промяна е точно такъв случай на лошо законодателство“, подчерта Янкова.
 
Тя изрази притеснение и от предлаганите промени за зимно поддържане на пътищата в населените места. „Добре е, че се дава възможност общините да сключат споразумение с АПИ за почистване и опесъчване, но на каква цена се сключва споразумението с общините“, запита Янкова. Тя изтъкна, че цената е унифицирана, т.е. една и съща за всички общини. Според нея това ще доведе финансова загуба за общините. „Вносителите на поправките черпят практика от  два частни случая. Не е реално цената за почистване да бъде 500лв. на км. за Чепеларе и Садово“, изрази възмущение Янкова. 
 
Дора Янкова дари нови униформи на пенсионерски клуб 
 
Пенсионерски клуб в Смолян получи нови униформи от смолянския депутат от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Дора Янкова. Униформите са за певческата група към клуб „Орфей“. В знак на благодарност за дарението днес  пенсионерският клуб представи новия си репертоар от родопски народни песни. Проявата уважиха Дора Янкова и общинските съветници от левицата Рабие Кьосева и Петър Харадинов. „Вие може би не си давате сметка, но сте изключително значими за Смолян, за Родопите“, обърна се Янкова към хората от третата възраст. Тя подчерта, че клубът пази родолюбието, патриотизма и уникалната родопска култура, което трябва да се подкрепя и цени.