Илияна Йотова: Нито за секунда правителството на Орешарски не е имало проблем с ЕС

Дек 14, 2014 Новини БСП 0 871

  „Европейските структури работеха с правителството на Орешарски така, както са работили с всички други правителства

 
„Европейските структури работеха с правителството на Орешарски така, както са работили с всички други правителства. Нито за секунда правителството на Орешарски не е имало проблем с ЕС.” Това заяви евродепутатът от левицата Илияна Йотова пред БНТ. Според нея, ако служебното правителство си беше свършило работата по оператовните програми, сега нямаше държавата ни да работи само с една. „Това означава, че 2015 г. ще бъде нулева за земеделските производители, за бизнеса, за малките и средни предприятия”, коментира Йотова. 
 
Евродепутатът смята, че откакто се е сформирал новият кабинет, е започнало затваряне във вътрешните теми. „Не участваме в голямата европейска дискусия. Не обсъждаме и други важни теми- като например как България ще се впише в плана „Юкнер”, няма ли да изпаднем в периферията на ЕС. Според мен се изпускат важни теми за страната и за хората ни- теми, по които трябва да има обществени дискусии в България и позиции, изложени в Европа”, категорична бе тя.
 
Основните приоритети на България са енергетика, европрограми и сигурност
 
Илиана Йотова каза още, че страната ни има няколко основни приоритета- единия е свързан със стратегическите ни проекти в енергетиката. „Считам, че всеки трябва да защитава стратегическите ни проекти, като „Южен поток” например. Аке бе реализиран и проектът АЕЦ „Белене”, страната ни можеше да се превърне в голям износител на енергийни ресурси, а сега вероятно ще стане обратното”, обясни Илияна Йотова. Тя изрази мнение, че вероятно ще започнем и да плащаме скъп ток заради нереализирани енергийни проекти. Другите основни приоритети според нея са свързани с усвояването на евросредствата и сигурността на страната ни. „За всички тези теми трябва да има национално съгласие. Смятам, че БСП е готова за подобни разговори”, подчерта евродепутатът.   
 
По темата за изчезването на Петко Сертов, Илияна Йотова заяви, че този случай няма как да не даде отражение на докладите, които ЕС изготвя за страната ни. „Въпросът е доколко ние можем да бъдем гарант за сигурност. Да не забравяме и факта, че ние сме и външна граница на съюза”, обясни тя. Според нея подобни примери наслагват едно определено отношение към страната ни. Йотова каза също, че не е оптимист за оценката на сигурността в страната ни от страна на ЕС.
 
За функционирането на ДАНС Йотова припомни, че ЕК ни бе написала голяма червена точка, защото създаването й не е било грешка, а точно обратното. „Друг обаче е въпросът как тя функционира”, коментира тя и допълни, че хората, работещи в агенцията няма как да бъдат обвинявани за работата на ДАНС, защото обстановката в страната ни доста бързо се е променяла.