Румен Гечев: Бюджетът на управляващите ще ни изхвърли и от опашката на Европа

Дек 12, 2014 Новини БСП 0 1082

  „С бюджета на управляващите България не само е на опашката на Европа, но дори не знае накъде отива”

 
„С бюджета на управляващите България не само е на опашката на Европа, но дори не знае накъде отива”. Това заяви народният представител от  БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Румен Гечев в предаването „Панорама” по БНТ. Той бе категоричен, че с предложението на БСП за промяна на плоския данък, хазната можеше да бъде по-пълна. „С промяната на плоския към прогресивен данък, както БСП искаше да направи, бюджетът на страната ни би се увеличил с 500 млн. лв. Това не се случи, защото въпреки нашето желание, ДПС бяха категорично против”, припомни народният представител. Според него чрез завишаването на бюджетните приходи, може да се раздвижи икономиката и да се събудят фирмите.
 
С Бюджет 2015 управляващите ни пращат дори след фалирала Гърция
 
Румен Гечев коментира, че докато икономиките на държавите в ЕС бележат ръст, в бюджета на управляващите ни се залага точно обратното - нисък растеж. „Тъкмо започнахме да гоним ръст на икономиката от 2% през 2014 г., сега управляващите ни предлагат той да бъде само 0,8%- показател три пъти по-нисък от този на фалирала Гърция”, категоричен бе народният представител. Той припомни също, че през 2014 г. бюджетните приходи са били по-високи в сравнение с много от предишните години.
 
Според Румен Гечев сега Европа предлага реиндустриализация и 300 млрд. евро за този процес на страните в ЕС, докато при нас управляващите са извадили инвестиционните разходи от бюджета. „ Ние бяхме заложили близо 300 млн. приходи от „Южен поток”, този проект обаче сега няма да стартира”, подчерта той. Заместник- председателят на бюджетната комисия в парламента смята, че в бюджета на управляващите не само липсват инвестиционните разходи, но по-страшното е, че България няма голям проект, от който държавата ни да печели. „Давам пример не само с „Южен поток”, но да не забравяме и АЕЦ „Белене”, както и редица други стратегически за икономиката ни проекти”, посочи той. Румен Гечев изрази мнение, че някои наши политици постъпват като еничари, защото вместо в  България да бъде реализиран проект като „Южен поток”, сега газът ще минава през Турция. Народният представител каза още, че за някои страни като Германия има увеличени доставки на газ, докато България губи сериозен проект и се лишава както от увеличени доставки на синьо гориво, така и от ефектите от строителството на „Южен поток” за икономиката, включително и създаването на нови работни места.