Илияна Йотова: С „Плана Юнкер“ средствата ще бъдат съсредоточени върху богатите страни и големите проекти

Дек 12, 2014 Новини БСП 0 683

  „Планът Юнкер“ показва, че Европа и ЕК ще продължава да изпълнява своята политика и тенденция за търсене на една по-конкурентноспособна Европа на останалия свят, отколкото за изравняването на стандартите на живот в отделните региони на държавите членки

 
„Планът Юнкер“ показва, че Европа и ЕК ще продължава да изпълнява своята политика и тенденция за търсене на една по-конкурентноспособна Европа на останалия свят, отколкото за изравняването на стандартите на живот в отделните региони на държавите членки. Това заяви след дискусията на тема „Споразумението за партньорство България - ЕК 2014-2020 г. - възможности и предизвикателства”. Илияна Йотова, евродепутат от БСП и ПЕС. „Имаме своите съмнения за това, че за привличането на инвестиционния капитал за различните проекти в рамките на ЕС, средствата ще бъдат съсредоточени върху богатите страни и големите проекти. За останала част от Европа ще се разчита на схемите, които са действали досега и участието на отделните държави с проекти по кохезионната политика“, допълни тя. Според нея проектите в трите основни направления – енергетика, транспорт и телекомуникации, ще получат на практика двойно финансиране през кохезионната политика и през „Плана Юнкер“.
 
Йотова коментира окончателния списък на ЕК за предложените проекти от държавите- членки, където могат да се видят и тези от българската страна. „За мен е абсолютно необяснимо защо, въпреки съкратените срокове, правителството не постави поне на елементарно обществено обсъждане проектите, които предостави на ЕК за инвестиране по новата схема на г-н Юнкер“, коментира тя. По нейно мнение и с просто око се виждат едни не много амбициозни проекти, особено ако се сравнят с проектите, предоставени от останалите страни-членки. „Вярно е, че мащабите и възможностите са различни, но човек има усещането, че всичко, което е изпаднало и не е могло да влезе в оперативните програми, сега е предоставено за инвестиране по този начин“, каза тя. Йотова допълни, че най-малкото не е съобразено с критерия- как ние ще привлечем интереса на големия чужд инвеститор да участва в това проектиране. „Ще цитирам едно от предложенията – инвестиции в младежкото предприемачество, каквото и да означава това- и е написана една конкретна сума“, подчерта тя. 
 
Членството в Шенген означава доверие
 
Илияна Йотова припомни, че социалистите отдавна поставят въпроса за членството на България в Шенген, защото това означава доверие за инвеститорите, „а не просто, както ни обясняваше и сегашният министър-председател- непоказването на една лична карта на КПП“. Според нея това ще бъде и един от критериите дали чужд инвеститор ще има доверието да дойде в България, за да вложи средства в проектите, което е предоставило правителството на ЕК. „Тепърва работната група, която е формирана в ЕК ще казва кое от всички проектни предложения на държавите-членки ще бъде одобрено и ще бъде предоставено на вниманието на инвеститорите. Аз лично смятам, че България ще се спъне още на този етап“, категорична е тя.