Румен Гечев за Бюджета за 2015г: Мижав растеж без политики

Дек 10, 2014 Новини БСП 0 740

  “Бюджетът за 2015г

 

“Бюджетът за 2015г. не само е бюджет на мижавия растеж, но в него няма никакви политики.” Това заяви пред BTV народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси Румен Гечев.  Той е изненадан, че докато в ЕС икономиката отива нагоре с над 2% растеж, управляващите вкарват страната в икономически ръст от едва 0,8%. Той подчерта, че сегашните управляващи са наследили от първото шестмесечие растеж между 1,9% и 2% и 9 млрд. лв. фискален резерв, намаляваща безработица и както е записано и в техния доклад за бюджет 2015г. - повишаваща се призводителност на труда и износа.  Гечев изрази притеснение, че ГЕРБ ще завършат това управление, както са завършили предишното си-  с изхарчени 4 млрд. лв. от резерва и  4 млрд. лв. нов дълг. „Сега само за 2015г. се залага колосален нов дълг от 8 млрд. лв. По време на нашето управление опозицията си „съдра” ризата за 1,5 млрд. дълг, а сега иска да вземе 8 млрд. лв. Какво ще кажат сега и кой ще плаща този дълг?”, попита Гечев.

Управляващите не дават шанс на безработните

По темата за доходите и минималната работна заплата Румен Гечев обясни, че разликата не е между леви и десни- добрите икономисти се стремят към повишаване на жизнения стандарт, различен е само начинът. Гечев заяви, че приветства повишаването на минималната работна заплата, макар и с малко- на две стъпки. По думите му обаче всички други доходи са замразени -  средната работна заплата, връщането на 10% данък на хората с минимална работна заплата. Депутатът от левицата припомни, че по времето на кабинета „Орешарски” само за една година- средната работна заплата е била повишена с 2,5%, минималната работна заплата е повишена на 340лв., с 40 лв. са увеличени майчинските, дадени са по 100 лв. на първокласниците, въведено е Швейцарското правило за пенсиите, а безработицата за първото шестмесечие на тази година е намалявала с 0,7%. Той подчерта, че са били заложени и 300 млн. лв. и работни места за 1500 души по проекта „Южен поток”, който сега е погребан. „В програмата на управляващите е заложено безработицата да не се променя и не дава никакъв шанс на безработните”, категоричен бе той.

По темата за КТБ Румен Гечев  коментира, че за случилото се там са виновни няколко поредни правителства, но най-вече - ГЕРБ. „По време на тяхното управление от една малка банка, КТБ нарасна до четвъртата банка в България и под строй държавните фирми бяха изпратени по телефона към нея”, заключи Румен Гечев.