Драгомир Стойнев: В един бюджет не може да има само приходи и разходи, а и политики

Дек 10, 2014 Новини БСП 0 1184

„Гласувах против Бюджет 2015, защото се чудех дали този бюджет не е правен от счетоводители

„Гласувах против Бюджет 2015, защото се чудех дали този бюджет не е правен от счетоводители. Един бюджет не е само приходи и разходи. В него трябва да има политики.” Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Драгомир Стойнев в студиото на БНТ. Според него това е инструментът, с който държавата може да насърчи индустриалното производство, да подпомогне малките и средни предприятия, а този бюджет дори е прекалено песимистичен. „Не може да се говори, че догодина ще има икономически растеж от 0.8%, при положение, че почти навсякъде в Европа той е най- малко 2%. Ние оставихме икономиката на 2.1%, въпреки икономическата криза. Дори нищо да не правим не можем да паднем на 0.8%”, допълни той. Стойнев подчерта, че се тегли огромен дълг, което не е правено никога досега. По неговите думи премиерът Борисов хвали колко е хубава инициативата на Юнкер с 300 млрд евро за развитието на Европа, а инициативата на Пламен Орешарски от бюджета за тази година - 500 млн евро за развитие на регионите, се отхвърля с лека ръка. „Приема се инициатива, която идва отвън. Стига вече сме се кланяли на външните експерти, защото те са едни и същи” -коментира той.

Ако „Южен поток” не е изгоден, защо Турция го строи?

Драгомир Стойнев обясни, че със заобикалянето на България и с евентуалното изграждане на тръбата до Турция, като се добави и газопроводът ТАП, който е заместил проекта „Набуко“, Турция се превръща в сериозен енергиен играч. „Обвързвайки се с Русия и с Евразийския съюз, може да диктува бъдещите правила за доставките на природен газ за Европа. Защо ЕК им дава такава сила за мен е неразбираемо”, каза народният представител.

Бившият енергиен министър е категоричен, че ако ни заобиколи „Южен поток”, ние губим в няколко сфери. „Ние ще загубим таксите, които „Газпром” ни плаща в момента затова, че транзитираме газ до Гърция и Турция. В бъдеще „Газпром” ще плаща на Турция или Гърция затова, че тарнизитират газ до България. Годишно това се разнява около 100 млн. долара”, уточни той. По неговите думи изключително важно за българската икономика е цената на газа, която се е предполагало да падне с 10%. „Това е огромен стимул за конкурентноспособността на българската икономика. Става въпрос за българската индустрия, химия, металургия. Дава възможност на българските фирми да бъдат конкурентноспособни не само на българския пазар, но и навън”, уточни той. Стойнев подчерта и факта, че приблизително 100 български фирми са били ангажирани за изграждането на този проект на българска територия. „Сега някой се опитва да ни обясни, най-вече от управляващите, че този проект е неизгоден за страната и това не било голяма загуба. Тогава защо Турция се съгласява да го построи?”, попита депутатът. Стойнев обясни, че от наша страна нямало да дадем и една стотинка, а става въпрос за инвестиция от 3 млрд. евро, която с лека ръка  отхвърляме, още повече че годишно в България за една година  привличаме едва 2 млрд. евро чуждестранни инвестиции.

Желанието ми е „Южен поток“ да бъде реализиран

 „Желанието ми е „Южен поток“ да бъде реализиран”, заяви Стойнев  и обясни, че днес министърът на икономиката и енергетиката на Германия Зигмар Габриел е заявил, че трябва да се възобновят преговорите с Русия, тъй като за държавите от Северна Европа има сигурност за доставки на природен газ от Русия и е съвсем нормално в духа на солидарността да има доставки и за държавите от Южна Европа.

По повод новите технологии и разработването на Сстуден ядрен синтез, Драгомир Стойнев обясни, че насърчава новите технологии, но се изисква време да бъдат внедрени. „Българската икономика губи все повече позиции. Ако ние не отстояваме и не се борим за националния си интерес, ако се задоволяваме от трохички, които идват от оперативните програми и едно потупване по рамото и прегръдка, не можем да говорим за устоичив икономически растеж. Вярно е, че в Брюксел не са ме прегръщали и целували, но винаги съм защитавал това, което ни принадлежи”, заключи Драгомир Стойнев..