Корнелия Нинова за бюджет 2015: 14 социални плащания са във фризера

Дек 08, 2014 Новини БСП 0 912

  „Сложихте 14 социални плащания във фризера”

 
„Сложихте 14 социални плащания във фризера”. Това заяви от парламентарната трибуна при обсъждането на проектобюджета на управляващите за 2015г. зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова. Тя се позова на данни от бюджета, които цитира: „Размер на месечни помощи за деца – замразени; помощ при близнаци – замразена; обезщетение за отглеждане на дете от 1 до 2 години – замразено; месечна добавка за деца с увреждания – замразени; годишна квота за ваучерти за храна на работещи – замразени; помощ за първокласници – замразени; средномесечен доход за придобиване право на семейни помощи – замразени; еднократна помощ при бременност – замразена; еднократна помощ при раждане – замразена; помощ за дете с трайни увреждания – замразена; помощи за дете на осигурена майка до 1 година – замразена; помощ за майки студентки – замразена; размер на обезщетението за безработица – замразено;
 
Нинова към Радан Кънев: Колега, изривате майки, деца с увреждания, бременни и студенти
 
Нинова отговори на казаното Радан Кънев, че ролята на това правителство е да изрива след управлението на БСП:” Какво изривате колега? Изривате майки, деца с увреждания, работници с ваучери за храна, бременни, студенти. Защо не изринете контрабандата на акцизи и ДДС, като запишете по-високи приходи от акциз и ДДС, но не, там не пипате”.
 
Заради Бюджет 2015 и правителството на Бойко Борисов хората ще обедняват
 
Корнелия Нинова заяви, че заради Бюджет 2015 и правителството на Бойко Борисов хората ще обедняват. Тя се аргументира, като посочи, че в бюджета за догодина не се предвижда политика за намаляване на безработицата, защото парите по плана за действия по заетост се запазват 73 млн., каквито са били до сега. Като друг аргумент депутатът посочи отмяната на данъчното облекчение на хора с доходи до 340 лв. „Това означава за тези семейства по 30 лв. допълнително на месец. Увеличавате осигуряването на земеделски производители от 240 на 420. Това означава 65 лв. всеки месец за всеки един. Ако сте земеделски производител, дребен тютюнопроизводител, с доход до 340 лв., комбинирано това означава 100 лв. всеки месец по-малко ще влизат във вашето семейство на член на семейството. Е, това не е ли обедняване?”, попита Нинова. Тя допълни, че се увеличава и периодът за изчисляване на майчинството от 18 на 24 месеца, което означава 12 лв. по-малко майчинство  всеки месец. Бившият председател на социалната комисия в 42-то НС заяви, че се отнема плащането на ¼ социална пенсия за инвалидност, което означава 35 лв. по-малко всеки месец. „Към това да прибавим увеличението на 4 месеца за стаж и възраст за пенсиониране, не е ли вярна тезата ми, че политиката, която залагате, води до още по-голямо обедняване на хората”, каза още зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.
 
Корнелия Нинова се обърна към управляващите, като посочи и първото неизпълнено от тях обещание: „ В програмата ви пише: „Увеличение на лицата, които получават помощи за отопление, двойно до 500 000 души”, а в бюджета ви няма пари за такова увеличение”. Нинова обяви, че отсъстват суми за компенсиране на таксата при личен лекар на пенсионер. „Министърът на здравеопазването ни увери, че министерството ще поеме разликата за таксата за пенсионер до 2.90лв. В бюджета нямате записан такъв разход”, добави тя. „През 2015 икономиката замръзва, дългът расте, доходите ви падат, а безработицата се качва. Това ни чака при това управление”, обобщи в заключение Корнелия Нинова.