Румен Гечев: Това е бюджет на икономическия застой и задълбочаване на пропастта между бедни и богати

Дек 08, 2014 Новини БСП 0 983

  „Това е бюджет на икономическия застой и задълбочаване на пропастта между бедни и богати

 
„Това е бюджет на икономическия застой и задълбочаване на пропастта между бедни и богати. Накъде теглите българската икономика? Поради каква причина се залага посока, обратна на световната икономика, на ЕС, обратна на фалирате страни около нас на Балканите?” С тези думи народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Румен Гечев коментира Бюджет 2015 по време на обсъждането му в пленарна зала. Той обясни, че има спорове между икономисти от целия свят какъв да бъде моделът на икономическо развитие, бюджетът, фискалната политика, но споровете са за това как да се увеличи БВП, как да се промени неговата структура и да се подобри ефективността на неговото производство, какъв да е икономическият растеж. 
 
„Без това няма повишение на жизнения стандарт”, заяви депутатът от левицата. Гечев подчерта, че в Бюджет 2015 е заложен 0,8% икономически растеж и допълни, че в световната икономика от 3,3% през 2014 г. ръстът се качва на 3,8% и 4,1% за 2016 г., а в ЕС от 1,3% тази година на 1,5% за 2015 г. и 2% за 2016 г. Икономистът даде пример и със страни като Италия – над 1%, Германия – 2%, Испания – 1,8%. 
 
„Даже страни като Гърция, която е във фалит до миналата година, е заложила 2,3%, Турция – 3,25%. А бившите соцстрани, с които се сравняваме: Полша – 3%, Унгария – над 2%, Чехия – 2,3%. Заради заложения мизерен растеж от 0,8%, няма как да се вържат останалите бюджетни показатели”, смята Гечев. 
 
Залагате обратна логика, няма я даже в учебниците
 
Румен Гечев коментира и дела на бюджетните разходи в БВП на ЕС, който е 50%. „Няма развита страна в света, където те да не са около този процент. Вие отново залагате на обратна логика, нечувана даже за учебниците. От 40% разходите се свалят на 38% в тригодишен период”, обясни той. По думите на социалиста Германия е повишавала разходите си на 57% от БВП, за да излезе от рецесията. 
 
„Тук има нещо сбъркано и не мога да разбера на каква теория почива тази политика. Няма как освен спирачка, да дръпнете и ръчната, и да чакате българската икономика да излезе от кризата”, допълни народният представител. 
 
Провалихме големите проекти. Със саниране ли ще дръпнем пред Япония и Германия?
„Недоумявам защо изключвате инвестиционната програма от Бюджет 2015”, заяви Гечев. Според него цяла Европа заделя публични средства за инвестиции и реализацията им чрез публично-частно партньорство. „Ние имахме 640 млн. лв. миналата година. Вместо да започнем да увеличаваме средствата, да наливаме в мотора на българската икономика през пазара, ние оттегляме средствата и очакваме някакъв икономически растеж”, констатира той. 
 
Народният представител от левицата е на мнение, че страната се намира в много тежка ситуация. „Провалихме всички големи инвестиционни проекти. В Бюджет 2015 ще санираме панелки, ще озеленяваме предблоковите пространства и ще дръпнем пред Япония и Германия? Кои са проектите на България и кои индустрии ще развиваме?”, попита той. 
 
Гечев не пропусна и колосалния, според него, държавен дълг. „Това е скандално. В най-новата история на България такъв дълг от 8,1 млрд. за една година няма”, категоричен е той. „Спомням си вашите изказвания, когато искахме 1,5 млрд. евро дълг, за да изплатим стар дълг от 2002 г. и осигурихме средствата сега, за 15 януари 2015 г.”, отбеляза Гечев. Депутатът от левицата обърна внимание, че бюджетният дефицит е на ръба – 3%, дългът се качва с 8 млрд. лв., предлага се „мижав” икономически растеж от 0,8% и замразяване доходите на хората. „Вие плувате напречно на басейна”, заключи Румен Гечев.