Калоян Паргов към белградските социалисти: Важно да работим за енергийната сигурност и инфраструктурните връзки

Дек 08, 2014 Новини БСП 0 1208

Председателят на Градския съвет на БСП – София Калоян Паргов взе участие в 9-та изборна конференция на белградската партийна организация на Социалистическата партия на Сърбия

Председателят на Градския съвет на БСП – София Калоян Паргов взе участие в 9-та изборна конференция на белградската партийна организация на Социалистическата партия на Сърбия. Във форума на 7 декември 2014 г. участва и председателят на СПС Ивица Дачич, който в момента е вицепремиер и министър на външните работи на Сърбия.

В изказването си пред конференцията Калоян Паргов изрази желанието и готовността на столичните социалисти за по-тясно сътрудничество и работа с белградската организация на СПС, като двете най-големи структури в своите партии. „За нас и страните ни е важно да работим за осигуряването на енергийна сигурност и развитието на инфраструктурните връзки”, отбеляза Паргов.

„При променената ситуация сега, след решението на Русия да прекрати проекта „Южен поток”, нашите усилия могат да бъдат насочени в посока изграждане на газовия коридор „север-юг”, който бе иницииран на среща на Вишеградската група с участието на България и по който работата се ускорява. Ние виждаме перспектива в развитието на регионален енергиен пазар на Балканите и в това отношение подкрепяме изграждането на нова интерконекторна връзка със Сърбия”, каза още Председателят на Градския съвет на БСП – София.

Паргов изрази и притесненията си относно обстановката в Украйна и обтегнатите отношения между ЕС, САЩ и Русия. По думите му в този контекст предстоящото сръбско председателство на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) през 2015 г. ще има важно значение в посока прилагане на Споразумението за разоръжаване от Женева и мирното разрешаване на конфликта.

„Не по-малки тревожни сигнали изпраща неспокойната ситуация в Близкия изток и ислямския свят, бежанските вълни и нарастващите терористични заплахи. На фона тези проблеми икономическата рецесия в Европа, нарастващата безработица и социални диспропорции са допълнителни предизвикателства пред днешните правителства”, добави Калоян Паргов.

„Пред левите партии в Европа и в частност БСП и СПС, стои едно голямо предизвикателство, а именно връщане на доверието на избирателите чрез една по-категорична лява политика, близка до проблемите на обикновените хора”, посочи председателят на Градския съвет на БСП – София.

Следващата неделя ще се състои конгресът на СПС, в който участие ще вземе председателят на Националния съвет на БСП Михаил Миков.