Янаки Стоилов: България губи последна възможност за оползотворяване на геостратегическото си положение

Дек 08, 2014 Новини БСП 0 785

 „България е на път да загуби една от последните възможности за оползотворяване на геостратегическото си положение и да попадне в някаква сива зона на Европа”

 „България е на път да загуби една от последните възможности за оползотворяване на геостратегическото си положение и да попадне в някаква сива зона на Европа”. Това каза зам.-председателят на Националния съвет на БСП Янаки Стоилов в ефира на ТВ7. „Това за сетен път доказва, че има проекти, които са различни, но завършват по един и същи начин”, добави той.   

Стоилов припомни и сюжета за АЕЦ „Белене”, който се разви по подобен начин. Народният представител от левицата заяви, че поредица от действия са довели до този резултат. Стоилов добави, че икономическите мотиви, също са важни, но те за такъв стратегически проект идват като допълнителен аргумент, защото пресичането на Черно море, излизайки на българския бряг е по-скъпо.

„В случая неприятното е, че това решение засяга целия български народ, защото в този спор между Европейската комисия и Русия потърпевшите сме ние”, заяви Янаки Стоилов. „Станахме независими, защото направихме така, че от нас да не зависи нищо”, коментира народният представител.

            Относно изявлението на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер от миналата седмица, че Еврокомисията стои зад България, депутатът заяви, че не вижда с какво може да се изрази тази подкрепа по отношение на реализацията на проекта. „Не виждам нещо, което ЕК иска или може да направи по „Южен поток”. С всички действия и бездействия въпросът върви към отписване на проекта, но в някаква степен той ще се реализира, защото преминавайки през територията на съседни на България държави, вероятно ще се потърси възможност той да не заобиколи Сърбия", допълни зам.-председателят на Националния съвет на БСП.

 

 

 

Явор Куюмджиев: Време е да се обединим и да заявим - „Южен поток” е важен за страната ни, от него ще спечелим

 

„Един прекрасен проект, който щеше да донесе огромни печалби на България за десетилетия напред, ще заобиколи страната ни”. Това заяви членът на Националния съвет на БСП Явор Куюмджиев в ефира на ТВ7. Той бе категоричен, че „Южен поток” е руско-европейски проект. По думите му това, че страната ни е щяла да купува 2 или 3 млрд. куб. метра газ от него е една нищожна част от онези 63-те млрд., които щяха да минават през България и за тях да се плащат такси на държавата. „Ние губим този проект и ще купуваме руски газ от Турция”, подчерта Куюмджиев.

„Водил съм разговори с представители на Европейската комисия, като зам.-председател на комисията по енергетика в парламента и съм задавал въпроса, с кой текст от договора за газопровода ние нарушаваме европейското законодателство. Отговор обаче нямаше”, обясни той. Куюмджиев припомни, че относно търга за избор на изпълнител има специално писмо от Агенцията за обществени поръчки, че този търг не подлежи на Закона за обществените поръчки, защото става въпрос за частни, а не за публични средства.

„Време е да се обединим и да кажем, че този проект е важен за страната ни и от него само ще спечелим”, призова социалистът.

Куюумджиев уточни, че Пламен Орешарски не е спрял „Южен поток”, а само дейностите по строителството на газопровода. „Има огромна разлика между спирането на проекта и спирането на дейностите по строителството, защото преди да се стигне до него се прави проектиране, изкупува се земята, по която ще минава тръбата и много други дейности”, обясни представителят на БСП Лява България.