Драгомир Стойнев: Да не се делим на русофили и русофоби, а да търсим националния интерес

Дек 02, 2014 Новини БСП 0 797

  „Трябва да запазим спокойствие и да не се делим на русофили и русофоби, а да търсим националния ни интерес

 
„Трябва да запазим спокойствие и да не се делим на русофили и русофоби, а да търсим националния ни интерес. Това е един геостратегически проект, който ще донесе много ползи в енергийната, икономическата, финансовата и геополитическата сфера.” Това заяви зам.-председателят на БСП Драгомир Стойнев на пресконференция в централата на партията по повод проекта „Южен поток“. Според него той  ще гарантира сигурност в доставките на природен газ за българската икономика на една значително по-ниска цена от тази, на която се купува в момента. „Изключително притеснени сме от вчерашното изявление, защото за период от 4 месеца има реална липса на информация какво се е случило, какви преговори са водени, какво е било мнението на ЕК“, каза Стойнев.  По неговите думи за периода 2016-2040 година приходите само за БЕХ, при 8% вътрешна норма на възвръщаемост- са 2,7 млрд.евро. „Отделно приходите от данъци за същия период се равняват на 831 млн.евро за данък печалба и минимум 500 млн.евро от ДДС за срока на експлоатация“, допълни зам.-председателят на БСП.
 
Много станаха проектите, които не се реализират на българска територия
 
Драгомир Стойнев обясни, че „Южен поток“ е проект, който е щял да донесе  реален стимул за икономическия растеж на страната, да мине през най-бедния регион на България и на ЕС, да гарантира над 5 000 нови работни места, както и работа за български фирми, а за хиляди хора възможност за препитание. „Големият въпрос, който винаги съм задавал и на европейските комисари, когато бях министър, беше именно къде е европейската солидарност, защото за богатите държави има „Северен поток“, обясни той. Стойнев е на мнение, че е съвсем нормално за държавите в Югоизточна Европа и за по-бедните държави да има сигурност в доставките на природен газ. „За съжаление последните действия ме карат да мисля, че тази солидарност, за която се борим все повече се отдалечава“, коментира той. Стойнев е на мнение, че ако този проект се реализира през Турция, това би означавало да се затруднят действията на българската компания „Булгартрансгаз“ и да нямаме нужда от нашата газопреносна система. „Това означава да се лишим от приход от 120 млн.долара годишно, а в нея работят около 1200 човека“, поясни Стойнев. Според него големият въпрос е и чисто геополитически- как стои България и защо позволяваме Турция да изземе наши предимства. „Много станаха проектите, които не се реализират на българска територия“, допълни той.
 
Драгомир Стойнев припомни и изказването си в Брюксел, в което заявява, че не приема позицията за проекта НАБУКО. „Беше ни обяснено, че по-бързо ще бъде изграден. Ние не предприехме действия по „Южен поток“, защото вярвахме в проекта НАБУКО”- уточни зам.-председателят на БСП. Той изрази съжаление, че сме били изоставени от ЕК. „Като министър съм се борил българският народ да яде бял хляб“, допълни той. Стойнев е категоричен, че ще настоява за изслушване на министър-председателя и той да обясни какви срещи е имал, какви действия са предприети.  Важно е и по времето на служебното правителство, какви разговори и какви писма са изпратени от Министерството на икономиката и енергетиката. „Президентът Плевнелиев бил ли е уведомен относно писмата, които е изпращал министър Щонов, защото в руските медии се появи информация, че благодарение на писмо, изпратено от Щонов, е преразгледана цялата позиция“, попита Стойнев. Той е категоричен, че всички политически сили трябва да се съгласят и да се обединят, че този проект трябва да бъде реализиран и е важен за страната. Според него е задължително да се търси помощ и от всички български евродепутати и българския еврокомисар. На пресконференцията стана ясно, че ръководството на БСП ще търси съдействие и от председателя на ПЕС Сергей Станишев. 
 
Янаки Стоилов: Най-голямата опасност е България да се превърне в сива зона на Европа
 
„Най-голямата опасност е, че с това, което става- България се превръща в сива зона на Европа. Въпреки възможностите, поради нашето положение, ние може да не бъдем енергиен център в региона,  да не транзитираме природен газ”. Това заяви по темата зам.-председателят на НС на БСП Янаки Стоилов. Той обясни, че интерконекторите са необходими, но те не могат да имат това значение, което би имала България, ако тя самата транзитира големи количества към други страни. Стоилов заяви, че дори в момента други правителства ни предлагат да получаваме природен газ, който преди това- от Русия отива към Западна Европа, за да се върне към нас.
 
Президентът винаги е бил флагман на антинационална политика
 
Стоилов подчерта, че трябва да се разгледа и политическата вина за случая. „Президентът винаги е бил флагман на тази антинационална политика, за което сигурно има от къде да бъде поздравен”, заяви Стоилов. Той обясни, че ГЕРБ, когато са били опозиция, са подпомагали процеса за блокирането на проекта.  Предишният премиер Пламен Орешарски не е успял да устои на комбинирания натиск от САЩ и предишния състав на ЕК, които дори не са се въздържали да използват механизма на европейското финансиране. Стоилов наблегна, че проектът трябва да е прозрачен, в изпълнението му да се включат български компании, които отстояват българските интереси по най-добър начин. Той бе категоричен, че не бива да бъдем втора категория членове на ЕС, въпреки, че значителна част от българските политици през последните години и до сега дават основание да бъдем третирани и като трета категория. „Време е да се заяви, че вече не сме победена страна. Ако не започнем да действаме съобразно нашите интереси, ние все повече ще губим перспективи”, каза още той.