Жельо Бойчев: Националният интерес задължава да се намери решение Южен поток да мине през България

Дек 02, 2014 Новини БСП 0 926

„Няколко пъти руската страна поставяше искането в кратък срок да бъде определена позицията на България по въпроса за Южен поток

„Няколко пъти руската страна поставяше искането в кратък срок да бъде определена позицията на България по въпроса за Южен поток. Тезата, че сме били изненадани от посещението на Путин в Турция не са сериозни, тъй като той отиде там, за да подпише едни споразумения, които са достатъчно сериозни от икономическа гледна точка”. Това заяви пред BTV народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Жельо Бойчев. По думите му е съвсем нормално, една голяма страна да разчита на алтернативи. Той припомни, как „Син поток”, за който ни е обяснявано, че е много скъп и няма да може да се реализира, всъщност е бил построен и ни е заобиколил. „Ако и „Южен поток” ни заобиколи, загубите няма да бъдат само от нереализирането на проекта. В по-дългосрочен план България- от страна, транзитираща газ към съседни страни, ще започне да го получава от тях”, категоричен бе Бойчев. 

 Депутатът от левицата смята, че България за пореден път не използва географското си положение. Жельо Бойчев обясни, че ползите, които може да реализира страната ни от този проект, не биха били никак малки: като инвестиция, като директни данъци и разкриване на много работни места. По думите му не става въпрос само за временна работа по време на строежа, но и постоянна заетост на 3-те предвидени компресорни станции на теротирията на България, които трябва да бъдат обслужвани. Той подчерта, че освен директните печалби, много български фирми са щели да бъдат ангажирани по изпълнението.

 Ако проблемът е в българските изпълнители - да ги сменим

„Ние търсихме решение на противоречието с европейското законодателство и беше въпрос само на диалог и на разговори по проблема. Това трябва да се търси от българска страна. Този въпрос е необходим и за Европа – след България са Сърбия, Словения, Австрия, Унгария, Италия”, заяви Бойчев. По думите му ако проблемът е в българските изпълнители- да ги сменим. „Националният интерес предполага и задължава българският елит да намери решение, така че тази тръба да мине през България”, категоричен бе депутатът от левицата. Той бе категоричен, че решението което ще се вземе трябва да съответства на европейското законодателство и подчерта, че минаването на „Южен поток” през България означава и национална сигурност и значимо място на картата на Европа.

Има сериозно отстъпление от социалните ангажименти на държавата

„Има много сериозно отстъпление от няколко политики, които прокарахме при формиране на бюджетите при кабинета „Орешарски”- най-вече социалната ангажираност”, коментира Бойчев по темата за бюджета. По думите му ръстът на минималната работна заплата не води автоматично до ръст на социалните плащания. „Ние ще подкрепим увеличението на минималната работна заплата, защото беше заложено и в нашата тригодишна прогноза, когато правехме бюджета. При нас обаче то беше свързано с актуализиране на всички социални плащания, а сега това липсва”, заключи Жельо Бойчев.