Георги Търновалийски чака трима министри за отговори

Дек 01, 2014 Новини БСП 0 1152

Има опасност страната ни да влезе в спиралата на дългове и дефицити, предупреди пловдивският депутат   „Вече месец чакам отговор от министъра на културата за  незаконосъобразното съгласуване на документацията на проекта за Небет тепе”

Има опасност страната ни да влезе в спиралата на дългове и дефицити, предупреди пловдивският депутат
 
„Вече месец чакам отговор от министъра на културата за  незаконосъобразното съгласуване на документацията на проекта за Небет тепе”. Това обяви на пресконференция в Пловдив народният представител от Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Търновалийски. „Проектът е от национално значение, а като пловдивчани и българи, държим културното ни наследство да бъде запазено”, подчерта Търновалийски. Той изтъкна ролята на журналисти и специалисти, които повдигнаха темата, и гарантира, че няма да остави нещата само с един отговор. 
 
Ресорните министри обичайно се ползват от правото си да отлагат участие в парламентарен контрол със 7-дни, стана ясно от думите на Търновалийски. От опцията се възползвала и  министърката на МОСВ. Този петък  обаче тя трябва да отговори на пловдивския депутат за Големия воден проект. „На какъв етап е проектът, има ли Община Пловдив подписан договор с ЕК за този проект, каква е причината да се забави одобрението от ЕК, има ли опасност Община Пловдив да не успее да реализира проекта и да загуби европейските средства и по какви причини?”-пита Търновалийски. Той поясни, че този проект е важен за  Пловдив като дейности  и е трябвало да бъде задача №1 за администрацията. „Защото за проекти над 50 милиона взаимоотношенията са директно между Еврокомисията и общината”, обясни Георги Търновалийски. 
 
Георги Търновалийски продължава темата за лихвоточките на предишния пловдивски депутат Захари Георгиев.  Няколко хиляди пловдивчани със жилищно-спестовни влогове чакат с години да бъдат компенсирани със средства от държавата. Към момента се компенсират хора, заявили исканията си през 2011 година. Затова Търновалийски пита финансовия министър за състоянието на Националния компенсационен фонд, който извършва разплащанията. Въпросът му е внесен преди законопроекта за държавния бюджет, за да се знае какво е предвидено за Фонда и ако е необходимо да се търсят допълнителни варианти, тъй като хората чакат с години. 
Във връзка с бюджет 2015 Георги Търновалийски предупреди, че има опасност страната ни да влезе в спиралата на дългове и дефицити. 
 
Манол Генов: Подписването на договор между общините и  Асоциацията по водите е задължителен
 
„Изработването и подписването на договор, който да регламентира взаимоотношенията между общините, ВиК операторите и Асоциацията по водите е задължителен по Закона за водите”- това каза на пресконференция народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Манол Генов. По думите му този договор е важен и се препоръчва от Европейската комисия във всички нейни междинни и крайни доклади и документи, които се изпращат към нашата страна за изпълнение на Програмата по околна среда, в частта “Води и пречистване”. Манол Генов каза също, че по темата е бил зададен въпрос към министър Павлова, на който след триседмично отлагане е бил даден отговор. “Този въпрос, засяга няколко общини на територията на област Пловдив, чиито пречиствателни станции са пред акт 16 - Кричим, Съединение, Раковски», допълни Генов. Той обясни, че те вече имат акт 15 на пречиствателните си съоръжения, назначили са комисии до края на годината, за да получат и акт 16, и ще бъдат пуснати в ескплоатация. Той допълни, че договорът ще бъде юридически факт през април месец догодина.