Михаил Миков: Ще бъдем автентичното ляво. Ще бъдем социална алтернатива

Окт 27, 2014 Новини БСП 0 2086

„БСП е национална и национално отговорна партия и ще се държим подобаващо на тези характеристики

„БСП е национална и национално отговорна партия и ще се държим подобаващо на тези характеристики. И подкрепяйки евроатлантическия курс на страната, ще бъдем конструктивна опозиция. Ще внасяме алтернативни законопроекти, ще подкрепяме законопроектите, с които сме съгласни,  ще гласуваме по проектите, с които не сме съгласни, защото за нас изразяването на ясна позиция е начин да стане ясна алтернативата.“ Това заяви от парламентарната трибуна председателят на БСП Михаил Миков по време на първото заседание на 43-то НС. Той призова да се насочат усилия към оздравяване на обществото,  към възстановяване на диалога между всички, да се върне авторитетът на държавата.  Миков смята, че е необходимо да се направят по-устойчиви механизмите, по които функционира демократичната, социална и правова държава. Миков изрази съмнение, че исканите в последната година и половина избори са панацеята, както всички са смятали. „Сега най-важната задача на всички нас, на всяка отделна парламентарна група, ще бъде да положим добросъвестно усилия, за да преодолеем дефицитите на доверие в нашето общество и да върнем страната ни на пътя намодерния парламентаризъм и демокрация“, каза той.
Председателят на БСП изтъкна, че парламентарно представените партии трябва да поемат своята отговорност – онези от тях, които народът отреди да управляват, да поемат своята роля достойно и според очакванията на избирателите.
 
Необходимо е обединяване около национални приоритети
Михаил Миков предложи обединение около приоритети, които са национални в истинския смисъл на думата. „Ще участваме и в решението на проблеми с национално значение – като казуса с КТБ, необходимостта от актуализация на бюджета и проблемите в сектора „Енергетика” – със заявените си нееднократно позиции по тези въпроси“, поясни Миков.
Председателят на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ ще работи за подобряване на качеството на законодателството и отчетността на независимите регулатори. „Ще участваме активно и в парламентарния контрол и ще настояваме да продължат и се задълбочат добрите практики от 42-рото НС за блиц-контрол и директно излъчване“, наблегна лидерът на БСП. Той припомни, че в предишния парламент е имало декларация за национално съгласие, но е показателно кой я е подкрепил и кой не. „Ние сме готови да участваме в обсъждането и очертаем тези приоритети, които ни обединяват сега в 43-то НС“, каза той.
 
Няма да отстъпим от червените линии
„Ние няма да отстъпим от червените линии от предизборната ни платформа и няма да го направим и занапред – те ще очертаят най-общо политическото ни поведение в това Народно събрание. Именно от тази позиция ние имаме легитимацията си да бъдем представители на автентичното ляво и да сме социална алтернатива на очертаващото се дясно управление“, заяви Миков. Той е категоричен, че целта на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ е:
- да продължи  надграждането на постигнатото в социалната сфера
- да продължат усилията за икономически напредък,
- да продължи борбата с бедността
- да има повече справедливост – чрез прогресивно подоходно облагане, достоен размер на пенсиите, грижа за хората с увреждания, грижа за малкия и среден предприемач.
„Има ляво, има и дясно. В това Народно събрание ние имаме амбицията да докажем това“, заключи  Михаил Миков.
 
Пълният текст на речта на председателя на БСП Михаил Миков можете да намерите в прикачения файл.