Половината от начина ни на живот зависи от европейските решения

 Добрич

 Добрич. "Външното министерство има стратегия за работата с българите в чужбина. Подготвен е пакетът документи за издаването на зелена карта, но те ще трябва да се гласуват от следващия национален парламент. Експертната работа е свършена. Не мисля, че българският паспорт трябва да се издава прекалено лесно. Зелената карта осигурява достъп до българския трудов пазар, този, който я има може да дойде у нас с цялото си семейство" - заяви в Добрич вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин, водач на листата на "Коалиция за България" за предстоящия евровот. Според него, над 50 процента от начина и условията ни на живот зависят от решенията на европарламента. "След тези избори  България ще може да участва в гласуването на бюджета на институцията и разпределението на средствата. Това ни дава възможност да поставим въпроса за изравняването на субсидиите в земеделието за България, да искаме допълнителни средства за затворените трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй" и др. " - каза още И. Калфин. Той смята, че не трябва да се допуска досегашната грешка интересите на страната да са на втори план за сметка на партийни интереси, каквито примери имало достатъчно.

"Турция сега е светска държава държава. Ако Европейският съюз се държи прекалено строго с нея, може тя да се тласне към радикалния ислям. Това също не бива да забравяме" - заяви външният министър. Той призна, че правителството е допуснало грешки при контролните механизми за евросредствата.

Според него, за първите три месеца на тази година е имало 16 процента намаление на туристите, но и увеличение на българите в курортите у нас. "Създадена е максимална организация за издаването на визи за руски туристи - визов център, 5 консулски служби работят. Има създадена комисия от представители на правителството и на бранша, чийто председател съм аз, за да се следят процесите" - каза още И. Калфин.

Водъчът на евролистата на "Коалиция за България" имаше и среща в село Победа.